ZAJAM SVJETSKE BANKE

Za pravosuđe kredit od 26 milijuna eura

07.06.2010 u 16:26

Bionic
Reading

U varaždinskoj palači Herzer danas je počeo dvodnevan skup koji organiziraju Ministarstvo pravosuđa i Svjetska banka u povodu početka provedbe Projekta potpore pravosudnom sektoru ukupne vrijednosti 27,9 milijuna eura, od čega je 26 milijuna zajam Svjetske banke, a 1,9 milijuna izdvojeno je iz državnog proračuna

Projekt će se provoditi sljedećih pet godina, a kako je rekao ministar pravosuđa Ivan Šimonović, uvjeti zajma, kojima je zadovoljno i ministarstvo financija, vrlo su povoljni - kamate su otprilike dva posto uz 20 godina otplate.

Glavnina novca bit će uložena u nove zgrade - zgradu USKOK-a, tj. Državnog odvjetništva u Zagrebu, Općinskog suda u Splitu, odnosno zgrade pravosudnih tijela u Karlovcu i Puli, rekao je ministar pravosuđa.

U obnovu i izgradnju zgrada, izobrazbu predsjednika sudova i tajnika, modernizaciju i dogradnju sustava IT te u unaprjeđenje i usklađivanje standarda za upravljanje sudskim predmetima i postupcima uložit će se 15,98 milijuna eura, 8,34 milijuna u jačanje učinkvitosti i transparentnosti djelovanja državnog odvjetništva, 1,58 milijuna u jačanje upravljačkih sposobnosti ministarstva pravosuđa, a ostatak u pripremu i upravljanje projektom.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin je rekao kako je 'krajnji cilj projekta je učinkovit, neovisan i stručan sudski sustav. Nije bitno hoće li nas pohvaliti Europska unija, nego hoće li građani početi sudstvo shvaćati kao neovisno', naglasio je Hrvatin.

Nakon predstavljanja projekta za predstavnike sudova, državnog odvjetništva, ministarstva pravosuđa i druge sudionike danas i sutra održat će se radionice.