ODABRANO 155 SRETNIKA

Za posao na Plitvicama prijavilo nekoliko tisuća radnika! Evo zašto

04.04.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Nikad u povijesti Plitvičkih jezera nije bila iskazana tolika potreba za sezonskim radnicima, što je posljedica sjajnih turističkih rezultata koje ova ustanova bilježi posljednjih nekoliko godina. Iako su očekivali velik odaziv, ni na kraj pameti im nije bilo da će se na natječaj prijaviti nekoliko tisuća zainteresiranih radnika iz svih krajeva Hrvatske

Od tolikog broja pristiglih ponuda za početak uskrsne sezone u Nacionalnom parku odabrano tek 155 sretnika, među kojima ima i onih koji više od desetljeća sezonski rade u toj ustanovi.

'Očekivali smo da će se prijaviti mnogo zainteresiranih osoba s obzirom na toliko nezaposlenih u državi. Priče iz kuloara o pogodovanju pri pojedinim zapošljavanjima energično odbacujem. Vodimo se načelima zakona, prije svega pravima o prednosti pri zapošljavanju, a to su stradalnici Domovinskog rata, djeca poginulih branitelja i ostali kojima zakon daje prednost. Moram napomenuti da nažalost u NP-u nema primanja radnika u stalni radni odnos jer se pridržavamo odluke Vlade RH, no ipak smo pronašli rješenje raspisati interni natječaj, jer se dobar broj ljudi školuje i usavršava pa popunjavamo pojedina radna mjesta koja su neophodna', kazao je glasnogovornik NP-a Plitvička jezera Ognjen Borčić.

Dodao je da do povećanja cijena u Nacionalnom parku tijekom sezone neće doći, jer je njihova intencija popuniti odnosno povećati sadržaj posjetitelja kako bi ostajali što dulje.


NP Plitvička jezera 2014. posjetilo je 1.184.449 posjetitelja, unatoč izuzetno nepovoljnim vremenskim uvjetima, što govori da NP ni u kojem slučaju nisu prolazna već ciljana destinacija, jer u svim europskim i svjetskim turističkim prospektima slove kao jedina u Hrvatskoj, ali i u ovom djelu Europe kao destinacija must see, koju se mora doći vidjeti, i to neovisno o vremenskim uvjetima. Da vremenske (ne)prilike ne utječu na posjete ovom našem turističkom biseru, najbolje govori podatak je lani na Plitvicama zabilježeno 300 posto više oborina, no rezultati su bili izvrsni. Zbog toga su Plitvička jezera, što je službeno potvrdio i ministar turizma Darko Lorencin, jedina su turistička destinacija u Hrvatskoj koja su otvorena 365 dana u godini.

'Očekujemo da će ovo biti udarna turistička sezona, jer ako uzmemo u obzir da smo samo u siječnju i veljači ove godine imali 16.000 posjetitelja, što je za 122 posto više u odnosu na godinu prije, onda računamo u svakom slučaju na puno posla za što ćemo morati uložiti maksimalan trud kako bismo zadržali kvalitetu po kojoj je između ostalog NP i poznat diljem svijeta. Upravo zbog očekivanja povećanja broja gostiju tijekom sezone 2015., zapošljavamo veći broj sezonskih radnika i samim tim kroz Plitvička jezera procirkulira najviše sezonaca. Temeljem svih analiza i promatranja turističkih kretanja, s pravom već sada mogu reći da ćemo u 2016. zasigurno potraživati još višev radnika', kazao je Ognjen Borčić.

Nacionalni park ima 667 stalno zaposlenih, a sa sezoncima u ovoj će godini raditi 1.000 radnika. Prosječna plaća iznosi oko 4.500 kuna, pri čemu je rad reguliran kolektivnim ugovorom, tako da 155 radnika koji su započeli raditi s 1. travnja imaju ugovor do 31. listopada, no zarađenim brojem prekovremenih sati ugovor će im, ustvari, trajati do kraja godine.