AKCIJA WWF-A U HRVATSKOJ

Za planet Zemlju svjetla ugasilo 17 gradova

  • Autor: Hina/Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 26.03.2011 22:56
  • Objavljeno 26.03.2011 u 22:38
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Sedamnaest gradova u Hrvatskoj ugasilo je večeras u 20,30 sati svjetla na sat vremena u nekim ulicama i kulturnim znamenitostima, sudjelujući tako u globalnoj akciji "Sat za planet Zemlju" koju petu godinu za redom organizira svjetska neovisna organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund)

Neuspjeh akcije u Splitu

Grad Split nije dao neki značajan prilog pozivu Svjetskog fonda zaprirodu (WWF) da doprinese energetskoj učinkovitosti i da svojimaktivnostima simbolično doprinese boljitku Zemlje. Provjerili smosituaciju, snimili dvije fotografije sa popularne vidilice na Marjanuprije i nakon gašenja svijetla. Osim ugašenog svijetla na Rivi i južnojfasadi Dioklecijanove palače, nismo zapazili da se smanjio intenzitetjavne i privatne rasvjete u gradu. Čak štoviše, cijela gradska luka i svi objekti su ostali osvijetljeni.Bez ikakve sumnje, ova akcija večeras u Splitu se ne može proglasitiosobitim uspjehom i doprinosom u borbi za boljitak Zemlje. (Leo Nikolić)

Akciji su se pridružili i građani, gaseći svjetla u svojim domovima, kao i neke tvrtke i institucije.

"Večeras u 20,30 sati stotine milijuna ljudi diljem svijeta gase svjetla za planet Zemlju. Između 134 zemlje u akciji, koju organizira WWF nalazi se i Hrvatska - ugasili smo zidine u Dubrovniku, rivu i Dioklecijanovu palaču u Splitu, Arenu u Puli, Tvrđu u Osijeku, zadarski Forum, tvrđavu u Hvaru, Varaždin, Opatiju, Buje, Makarsku rivijeru i Zagreb", rekla je večeras jedna od ambasadorica akcije u Hrvatskoj, glumica Zrinka Cvitešić, koja je vodila program središnje proslave na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Voditeljica tog projekta u Hrvatskoj Petra Boić Petrač ističe kako je osnovni cilj akcije ukazati da svakodnevnim malim aktivnostima svi mi možemo smanjiti svoj "ekološki otisak", te da donositelje odluka potaknemo na razmišljanje o korištenju energije iz obnovljivih izvora.

Prije početka proslave minutom šutnje izražena je sućut stanovnicima Japana u vrijeme velike krize s kojom se součavaju.

Nakon odbrojavanja, na Cvjetnom trgu i u okolnim ulicama ugašena je rasvjeta, a prigodni program je uslijedio uz svijetlost svijeća koje je donirala tvrtka "dm".

Na početku svečanosti nazočnima se obratio direktor WWF-a za Europu Gary Miller. Poručio je da naš planet trebamo štiti svojim aktivnosima svakoga dana, te zahvalio svim sudionicima, posebno predsjedniku Republike Ivi Josipoviću, UNDP-u i Unescou.

WWF-ovu akciju "Sat za planet Zemlju" podržao je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović te Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO, a održana je u suradnji s nevladinim organizacijama Sunce, Zeleni Osijek, Jadertina i Žmergo, te pod generalnim pokroviteljstvom Coca-Cole.

Tvrtka Coca-Cola je svjetla na upravnoj zgradi u Zagrebu ugasila u četvrtak navečer i ostavit će ih ugašenima do kraja tjedna. Akciji se pridružio i Muzej suvremene umjetnosti, T-centri u Zagrebu, Osijeku i Rijeci, zagrebački hotel Sheraton i hotel Regent Esplanade, koji je ugasio rasvjetu na pročelju zgrade, prilagodio rasvjetu u hotelu te služio večeru i priređivao plamteće koktele i romantičnu večeru uz svijeće. Najavljeno je i da će dubrovačke Zidine svjetla imati ugašena do 2. travnja.

"Sat za planet Zemlju" je svjetska inicijativa za borbu protiv klimatskih promjena. Ta akcija WWF-a ove se godine održava pod motom "Više od sata". Inicijativa je nastala 2007. u Sydneyju s ciljem podizanja svijesti o prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa, energetskoj učinkovitosti, štetnosti klimatskih promjena te čovjekova negativnog utjecaja na Zemlju. Tako već godinama posljednje subote u ožujku na sat vremena gasi se rasvjeta na najupečatljivijim znamenitostima - Eiffelovom tornju u Parizu, Buckinghamskoj palači u Londonu, Operi u Sydneyu, berlinskim Brandenburškim vratima, piramidama u Kairu i dr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi