TRAGEDIJA NA KAMEŠNICI

Za nestalim alpinistom traga 130 HGSS-ovaca

24.02.2013 u 12:31

Bionic
Reading

Nastavljena je intenzivna potraga za četvrtim alpinistom koji je jučer popodne nestao u snježnoj lavini na planini Kamešnici, a jutros je na terenu 130 spašavatelja iz Hrvatske i BiH, izvijestila je Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS)

Zbog još uvijek velike opasnosti od novih snježnih lavina rezervne ekipe za izmjenu umornih spašavatelja čekaju u podnožju planine.

Snježna lavina koja je jučer zahvatila četvoricu alpinista tijekom uspona na najviši vrh Kamešnice, značajno je duža nego što su govorile prve informacije. Naime, lavina je počela na samom grebenu Kamešnice i spustila se u dužinu od jednog kilometra i širini od oko 150 metara, navode iz HGSS-a.

Od četvorice alpinista koje je lavina zahvatila, trojica su pronađena i zbrinuta, a za četvrtim od jučer popodne traje intenzivna potraga.

U potrazi jedna ekipa spašavatelja pristupila je s grebena dok je glavnina potrage krenula iz podnožja. Koriste se i potražni psi te se provodi sondiranje lavinskim sondama, pretraživanje RECCO sustavom te prekopavanje. Poteškoću u potrazi stvara i visoki stjenoviti skok na sredini lavine, doznaje se od pročelnika HGSS-a Vinka Prizmića

Također na tom području povremeno pada kiša, a vršni dio grebena Kamešnice je u magli. Ipak, vremenske prilike su povoljnije nego noćas kada je zbog jake grmljavine i velike opasnosti za spasitelje potraga nakratko bila prekinuta, navode iz HGSS-a.

Kamešnica je nastavak Dinarskog planinskog lanca, koja se nalazi na granici Hrvatske s BiH, u Zagori iznad Sinja. Kompletan vršni greben s najvišim vrhovima Konj (1856 m n/v), Kurljaj (1809 m n/v) i Garjeta (1773 m n/v) se nalazi u BiH, dok je najviši vrh s hrvatske strane Glavaš (1308 m n/v).