PETAR LOVRIĆ:

'Za male poduzetnike nema investicijskih kredita'

13.03.2014 u 15:37

Bionic
Reading

Prethodna godina, peta uzastopna godina recesije u Hrvatskoj, bila je najteža za hrvatski bankovni sustav od kraja 1990-ih, rekao je nezavisni analitičar Milan Deskar Škrbić na okruglom u organizaciji magazina Banka i Hrvatske udruge banaka

O bankama i njihovoj ulozi u gospodarstvu se puno govori. Na okruglom stolu pod nazivom 'Tko će preuzeti rizik?' okupili su se bankari i poduzetnici, a predstavljen je novi broj časopisa Banka posvećen poslovanju banaka.

Prethodna godina, peta uzastopna godina recesije u Hrvatskoj, bila je najteža za hrvatski bankovni sustav od kraja 1990-ih, rekao je Milan Deskar Škrbić, nezavisni analitičar, predstavljajući poslovanje banaka u 2013. Bankama su porasli troškovi i rizici, a dobit i profitabilnost znatno su pali.

S druge strane, banke su izložene pripremama za novu regulativu koja stupa na snagu u ovoj godini i očekivanjima da kreditima potaknu rast gospodarstva.

Doprinos banaka izlasku iz krize valja tražiti u liberalnijoj kreditnoj politici i snažnijem kreditiranju poduzeća, rekao je Tomislav Ćorić, s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Jedan od dugoročnih efekata reformi i ekonomskog oporavka trebao bi biti i pad kamatnih stopa, dodao je te zaključio da banke moraju preuzeti rizike, a odgovornost je i na regulatoru, Hrvatskoj narodnoj banci.

Ante Žigman, viši savjetnik ureda guvernera HNB-a, ponovio je da su najveći rizici financijske stabilnosti povećanje javnog duga te da je važno fiskalnom konsolidacijom ponovno pridobiti povjerenje financijskih tržišta, čime će se smanjiti rizik i podržati oporavak gospodarstva.

Uvjeti kreditiranja malim i srednjim poduzećima se pogoršavaju, rekao je Petar Lovrić, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca, te naglasio da investicijskih kredita nema, odnosno da malim poduzetnicima nisu dostupni.

Ivan Šverko, direktor planiranja i kontrolinga prodaje Hypo-Alpe-Adria Bank, naglasio je važnost malih i srednjih banaka, no i činjenicu da zbog svojih gubitaka moraju mijenjati model poslovanja. One moraju započeti nužan proces spajanja i pripajanja drugim bankama kako bi imale budućnost u financijskom sustavu Hrvatske, zaključio je Šverko.