IZUZETNA UDOBNOST

Za Hvar novi katamaran od karbona

07.08.2012 u 22:43

Bionic
Reading

Nakon nedavnog uvođenja nove katamaranske linije za grad Hvar, danas je prvi put na toj liniji plovio novi katamaran 'Krilo Carbo'. Gradonačelnik Pjerino Bebić je naglašavao da je Hvaru za potrebe građana, ali još više turista prijeko potrebna još kvalitetnija veza s kopnom. Na nedavnoj izvanrednoj sjednici Gradsko vijeće Grada Hvara odlučilo je da se iz proračuna izdvoji pola milijuna kuna za tu liniju

Na liniju je uveden katamaran 'Krilo Jet' u vlasništvu obitelji Tomić iz Krila Jesenica. Danas su Tomići na liniji Split - Hvar - Korčula počeli ploviti s novim katamaranom 'Krilo Carbo' izgrađenim u Norveškoj. Posebnost je upotreba materijala, karbonskih vlakana koje plovilo čini čvršćim i lakšim, te troši manje znatno goriva. Katamaran koji na našu obalu uvodi sasvim novi standard povezivanja otoka s kopnom može primiti oko 351 putnika.

Gradonačelnik Hvara se nada se da će županija sudjelovati u sufinanciranju troškova ljetne katamaranske linije do 20. kolovoza s iznosom od oko 250 tisuća kuna. Pjerino Bebić najavljuje i skoru tužbu Grada Hvara protiv čelnika nacionalne brodarske kompanije Jadrolinije zbog nesavjesnog poslovanja i gubitka dobiti u tvrtki.

Još jedna zanimljivost je da je 'Krilo Carbo' najveći putnički katamaran na svijetu koji je izgrađen od karbonskih vlakana. Vlasnici brodarske tvrtke s dugom tradicijom ponosno naglašavaju da su investitora pronašli u Norveškoj, nakon dugogodišnjeg neuspješnog moljakanja po bankama u Hrvatskoj. Mada je plovilo izuzetno skupo, cijena je 7,5 milijuna eura, vlasnici ističu da će zbog načina izrade trošiti znatno manje goriva te na taj način biti konkurentni na tržištu.

Brod pokreću dva MTU-ova stroja ukupne snage 2880 kilovata, a postiže brzinu veću od 30 čvorova. Gradnja trupa s karbonskim vlaknima koja su tri do četiri puta jača od staklopastike plovilo čini 40 posto lakšim od tradicionalnih materijala, što brod čini isplativim za komercijalnu plovidbu.

Današnji putnici koji su isplovili iz Splita, uključujući samog gradonačelnika Hvara Pjerina Bebića, nisu krili oduševljenje standardom na brodu sa svim pogodnostima, uključujući veliki prostor za prtljagu, stolove i fotelje, te komfor i udobnost plovidbe. Bebić se nada da će to definitivno označiti novi početak u povezivanju otoka s kopnom.