obraćanje dip-a

Za dva tjedna prvi krug lokalnih izbora: Natječe se više od 38 tisuća kandidata, otkriveno i u kojem velikom gradu ima najviše njih u utrci za gradonačelnika

30.04.2021 u 14:41

Bionic
Reading

Za izvršnu i predstavničku vlast na lokalnim izborima 16. svibnja kandidiralo se više od 38 tisuća kandidata, to su neslužbene brojke, službene će objaviti nadležna izborna povjerenstva, rekao je u petak predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Đuro Sessa.

Na konferenciji za novinare Sessa je izvijestio o broju zaprimljenih listi i kandidatura, u ponoć je, naime, istekao rok za zaprimanje.

Na listama za županijske skupštine, uključujući i Grad Zagreb, koji ima status županije, je 7. 104 kandidata, a na listama za gradska i općinska vijeća 28. 867 kandidata.

Kandidata za župane i njihove zamjenike je 225, a u taj su broj uključeni i kandidati za zagrebačkog gradonačelnika i njegove zamjenike.

Za općinske načelnike i gradonačelnike kandidiralo se 1.901 osoba, uključujući i zamjenike.

Sessa je iznio podatke o kandidaturama za četiri velika grada.

U Splitu i Rijeci po 11 kandidata za gradonačelnike

U Splitu i Rijeci je po 11 kandidata za gradonačelnika, u Zagrebu deset i u Osijeku sedam.

Nakon što nadležna izborna povjerenstva objave pravovaljane kandidature, u županijama, gradovima i općinama kreće službena izborna promidžba koja će trajati do 14. svibnja u ponoć, kada nastupa dvodnevna izborna šutnja.

Subota prije izbora i izborna nedjelja su dani izborne šutnje, a isto će pravilo vrijediti i u drugom izbornom krugu, koji će se održati 30. svibnja.

DIP je na lokalnim izborima samo nadzorno tijelo, izbore provode niža izborna povjerenstva, podsjetio je Sessa i za eventualne upite uputio na ta tijela.

Izvijestio je i da su određena biračka mjesta, bit će ih 6. 572, a imenovani su i svi članovi biračkih odbora, u svakom ih je po deset.

Na Banovini 25 šatora

Provedba lokalnih izbora osigurana je i na potresom pogođenoj Banovini.

Tamo gdje biračka mjesta neće biti moguće smjestiti u zgrade, izbori će biti organizirani u šatorima, njih 25 koji će biti postavljeni dan prije izbora, rekao je Sessa i precizirao da će osam šatora biti podignuto u Glini, sedam u Petrinji, četiri u Sisku, po tri u Donjim Kukuruzarima i Majuru.

Zamolio je sve birače da na izbornu nedjelju pokažu razumijevanje, drže se epidemioloških mjera, pomognu i sebi i izbornim tijelima da se izbori provedu uredno i mirno.

Potvrdio je da birači koji su se nakon potresa raselili s Banovine neće moći glasovati u drugim mjestima.

Zakon je takav, neumoljiv, kaže da se može glasovati samo prema mjestu prebivališta, kazao je Sessa, te naglasio kako razumije problem tih birača, ali zakonski to nije moguće provesti.

Na izborima ćemo imati 14 milijuna listića i cijela organizacija logistički bi bila vrlo teška, preteška, dodao je.

Podsjetio je i na novinu svibanjskih lokalnih izbora – svi sudionici će svoja izvješća o troškovima promidžbe unositi u poseban informacijski sustav.

To će morati učiniti sedam dana prije izbora i 30 dana nakon njih, rekao je Sessa i naglasio kako će svi podaci o financijama biti objavljeni na jednom mjestu, mrežnoj stanici DIP-a.

Zaražene i osobe u samoizolaciji glasuju kao i u srpnju

Osobe u samoizolaciji ili zaražene koronavirusom glasovat će po istom principu kao i lani u srpnju, na izborima za Sabor.

Članovi biračkog odbora ići će kod njih doma, a zaraženi će moći glasovati uz pomoć druge osobe da se izbjegne bilo kakav kontakt članova biračkog odbora i zaražene osobe, rekao je predsjednik DIP-a.

Na novinarski upit tko će nadzirati provedbu epidemioloških mjera na predizbornim skupovima, potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić tumači kako politički skupovi nisu izborna radnja, pa slijedom toga nisu u ingerenciji ni DIP-a, ni nižih povjerenstava.

Nadzirat će ih onaj tko i inače nadzire, covid redar, odnosno civilna zaštita.

Glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski najavio je da će se izborni rezultati u nedjelju, 16. svibnja 'puštati' od 21 sat i osvježavati svakih 15 minuta.