zapadna obala

Za dva tjedna počinje cijepljenje na palestinskim teritorijima

01.02.2021 u 14:16

Bionic
Reading

Kampanja cijepljenja protiv Covida-19 trebala bi početi na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze za dva tjedna, rekao je u ponedjeljak palestinski premijer Mohamad Štajeh

Na tjednoj sjednici vlade Štajeh je rekao da bi Palestinci trebali primiti 50.000 doza cjepiva protiv covida-19 iz različitih izvora, uglavnom od udruženja za distribuciju cjepiva, COVAX.

Izraelski mediji su prijavili da je Izrael u ponedjeljak poslao 2000 doza cjepiva u Ramallah, iako palestinske vlasti to nisu potvrdile.

Ured izraelskog ministra obrane rekao je u nedjelju da će Izrael poslati 5000 doza cjepiva Palestincima kako bi se mogli cijepiti zdravstveni radnici.

Palestinski kritičari pozvali su palestinsku upravu, koja ima autonomnu kontrolu nad dijelovima okupirane Zapadne obale, da ne prihvati cjepiva ako joj budu ponuđena. Kažu da ih je Izrael ponudio samo zato što ih je osudila međunarodna zajednica da nisu osigurali cjepiva i Palestincima. 

Odnedavno opada broj zaraženih koronavirusom i broj smrtnih slučajeva na Zapadnoj obali, s oko 200 novih slučajeva zaraze po danu.

U Gazi je također znatno pao broj zaraženih pošto je vladajući Hamas u prosincu uveo policijski sat noću i vikendima.

Zdravstveni dužnosnici su međutim zabrinuti zbog mutiranog soja virusa koji je prvi put zabilježen u Velikoj Britaniji, od čega je 40 slučajeva dosad otkriveno na Zapadnoj obali.

Na Zapadnoj obali živi oko 3 milijuna Palestinaca, a u Gazi 2 milijuna.