ZATVORENA BIRALIŠTA

Za DIP nema ništa sporno s biračkim kutijama

01.12.2013 u 19:28

Bionic
Reading

Birališta u Hrvatskoj su i službeno zatvorena u 19 sati i oko 20 sati očekuju se prvi rezultati referenduma kojim se u Ustav želi ugraditi definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene. Prema posljednjih podacima iz Državnog izbornog povjerenstva, do 16 sati na referendum je izašlo 26,75 posto birača, no DIP ima infromacije da je dosta birača na birališta izašao u popodnevnim satima

Iza 20 sati očekuju se prvi rezultati referenduma i oni će se prema procjenama DIP-a najvjerojatnije odnositi na 20 posto obrađenih biračkih mjesta, rekla je članica Državnog izbornog povjerenstva Janja Horvat Drobnjak. Oko 21:30 trebala bi biti obrađena gotovo sva biračka mjesta.

U DIP-i i dalje barataju brojkom od 26,75 posto birača, koliko ih je na birališa izašlo do 16 sati, no prema informacijama i pozivima koji dolaze u izborno povjerenstvo, veliki broj birača na birališta je izašao i u kasnim popodnevnim satima. Taj je postotak i dalje za 7 postotnih poena manji nego na lanjskom referendumu o ulasku Hrvatske u EU i na ovogodišnjim svibanjskim lokalnim izborima. Izlaznost na referendumu o braku ipak je bolja nego na ove godine održanim izborima za Europski parlament, kada je izlaznost do 16 sati bila 14,63 posto.

Što se pak tiče atmosfere na biralištima, članica DIP-a Janja Horvat Drobnjak kazala je da je unatoč tome što se radi o emotivno ostrašćenom referendumu, stanje na biralištima bilo mirno.

Dojave o nepravilnostima uglavnom su se odnosile na štandove na kojima se prikupljaju potpisi za referendum o ćirilici, a koji su prema dojavama s terena bili preblizu biračkim mjestima.

Dojava je bilo i vezano uz 'nepravilno zapečaćene' glasačke kutije. 'Mi smo te dojave proslijedili gradskim i općinskim izbornim povjerenstvima da izvrše provjeru i povratna informacija bila je da nisu utvrđene nepravilnosti', kazala je Horvat Drobnjak. Naime, kako je pojasnila, građani su bili zbunjeni jer su se dosad kutije pečatile voskom, međutim po novome se mogu pečatiti i naljepnicama.