PRESTIŽNA LOKACIJA

Za bivšu jugoslavensku rezidenciju u New Yorku traže 50 milijuna dolara

18.04.2017 u 21:09

Bionic
Reading

Za prodaju kuće na prestižnoj njujorškoj Petoj aveniji, jednoj od dvaju nekretnina koju prodaju Republika Srbija, zainteresirano je šest potencijalnih kupaca

Kako piše New York Post, cijena kuće na Petoj aveniji u kojoj je bila smještena Misija SrbijeUjedinjenim narodima može narasti do 50 milijuna dolara, dok je prema riječima Tristana Harpera iz agencije Douglas Elliman, 'kuća netaknuta te će onaj tko je kupi posjedovati djelić povijesti New Yorka'.

Harper, pak, nije želio otkriti identitet zainteresiranih kupaca, ali je naveo kako se radi o 'poprilično situiranim pojedincima različitog porijekla'.

Zgrada koja se prodaje nalazi se na najprestižnijem dijelu Pete avenije, između 66. i 67. ulice te ima pogled na Central park, ističe list, dodajući kako se radi o kući na četiri kata te dva potkrovlja s ukupno 18 soba, šest kupaonica i vinskim podrumom.

Inače, to je bila prva zgrada s dva električna lifta koji su još u funkciji, a zbog originalnog interijera nekretnina se nalazi pod zaštitom Grada New Yorka od 1969. godine.

U cijenu ulazi cjelokupna unutrašnjost kuće, počevši od namještaja do velike zbirke slika.

U ovom objektu odsjedao je Josip Broz Tito za vrijeme boravka u 'Velikoj jabuci', a kupila ga je nekadašnja Federativna Narodna Republika Jugoslavija 24. siječnja 1947. godine.

Zgrada je sagrađena 1904. godine  prema arhitektonskom planu tvrtke 'Warren & Wetmore' koja je zaslužna za izgled njujorške Centralne željezničke postaje.

Prvi vlasnik zgrade je bio Robert Livingstone Beeckman, guverner Rhode Islanda, a po njemu zgrada nosi naziv 'Beeckmanova kuća', dok je jedno vrijeme kuća bila u vlasništvu američke poduzetničke obitelji Vanderbildt.

Pored ovog objekta, prodaje se i penthouse na Park aveniji koju su vlasti  bivše Jugoslavije kupile 1975. godine.

Radi se o šesterosobnom stanu sa četiri kupaonice kojeg su koristili veleposlanici bivše države pri Ujedinjenim narodima. Cijena tog stana je oko 20 milijuna dolara.