spomenik genocidu

Yad Vashem: Hamasovi zločini su stravični, ali nisu poput holokausta

23.11.2023 u 15:32

Bionic
Reading

Mnogi istraumatizirani Izraelci usporedili su krvavi Hamasov napad 7. listopada s užasima holokausta, ali voditelj Yad Vashema, nacionalnog spomenika genocidu, ne slaže se s time

Dani Dayan naglasio je da se Hamasov napad, iako užasan, bitno razlikuje od masovnog ubojstva šest milijuna Židova u nacističkoj Njemačkoj.

"Ne prihvaćam simplificiranu usporedbu s holokaustom čak i ako postoje sličnosti u genocidnim namjerama, sadizmu i barbarizmu Hamasa", rekao je Dayan za AFP.

"Zločini koji su se dogodili 7. listopada na istoj su razini kao i nacistički zločini, ali nisu holokaust", rekao je.

Osim očite razlike u razmjerima događaja, Dayan je ukazao na činjenicu da su Židovi danas, suprotno od vremena Drugog svjetskog rata, daleko od bespomoćnih žrtava te da je država Izrael snažno uzvratila na napad.

"Ne možemo to usporediti s razdobljem holokausta jer sad imamo vojsku koja se bori i prisiljava Hamas da plati cijenu", rekao je.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i drugi više su puta napade Hamasa okreakterizirali najgorim protiv Židova od holokausta, ali Dayan upozorava na takve paralele.

Ranije je izraelski veleposlanik u Ujedinjenim narodima, Gilad Erdan, zakačio žutu zvijezdu na prsa i rekao da će je nositi "s ponosom" sve dok Vijeće sigurnosti ne osudi "zvjerstva" Hamasa.

"Neki od vas ništa nisu naučili u proteklih 80 godina", rekao je Erdan.

"Baš kao i moji djedovi i bake i djedovi milijuna Židova, od sada ćemo moj tim i ja nositi žute zvijezde", rekao je.

Dayan je rekao da "taj čin sramoti žrtve holokausta i državu Izrael".

"Žuta zvijezda simbolizira bespomoćnost židovskog naroda i njihovu prepuštenost na milost i nemilost... Danas ćemo na rever pričvrstiti plavo-bijelu zastavu, a ne žutu zvijezdu", rekao je.