terorizam na kosovu

Xhelal Svecla: Istražuje se ruska umiješanost u napad u Banjskoj

28.09.2023 u 18:20

Bionic
Reading

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla rekao je da Kosovo istražuje moguću umiješanost Rusije u napad na policiju u Banjskoj u Zvečanu na Kosovu

Narednik Afrim Bunjaku je 24. rujna ubijen, a nekoliko policajaca je povrijeđeno, nakon što je tijela za provođenje zakona napala naoružana skupina. Tijekom razmjene vatre ubijena su tri osumnjičena napadača.

Kosovo je za ovaj napad, koji, kao i EU, naziva terorističkim, okrivilo Srbiju. Beograd negira umiješanost u događaje u Banjskoj.

Svecla je u intervjuu za Associated Press rekao da istražitelji traže dokaze koji povezuju Rusiju - saveznicu Srbije - sa oružanim napadom. Rusko oružje i oprema i drugi dokumenti ukazuju na umiješanost Rusije u oružani napad, rekao je ministar, prenijela je VOA.

'Ono što pouzdano znamo je da su napadači došli iz Srbije. Neki od njih su kosovski Srbi, koji imaju dvojno državljanstvo – kosovsko i srpsko – a prema informacijama naših obavještajnih službi obučavani su u kampovima u Srbiji'.

'Pronašli smo neke dokumente zbog kojih sumnjamo da je bilo i osoba iz Rusije', rekao je Svecla istaknuvši da što se tiče opreme, imaju dokaze, ali što se tiče pojedinaca, još samo sumnjaju.

Na Zapadu postoji bojazan da bi Rusija, djelujući preko Srbije, mogla imati za cilj da destabilizira Balkan i skrene pažnju sa svoje okupacije Ukrajine. Rusija je ponudila podršku Srbiji nakon napada u Banjskoj, optužujući Zapad da nije zaštitio kosovske Srbe.

  • +4
Sukob na Kosovu Izvor: Profimedia / Autor: STRINGER / AFP / Profimedia

Svecla je rekao da su, na osnovi prikupljenih svjedočenja i snimaka dronom, neki od napadača, koje je nazvao 'teroristima', nosili maske tokom operacije.

'Čak ni članovi grupe koji su uhićeni nisu znali ko su', rekao je on. '"Dakle, ili su visoki dužnosnici srpskog sektora sigurnosti, ili su došli izravno iz Rusije.'

Prema njegovim riječima, svrha operacije je izgleda bila preuzimanje kontrole nad sjeverom Kosova sa krajnjim ciljem da se ovo područje – naseljeno većinom Srbima – odvoji od ostatka zemlje.

Svecla je ranije objavio snimke dronom, rekavši da se na njima vidi potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić naoružan u Banjskoj. Kosovski dužnosnik je rekao da je Radoičić vodio i sudjelovao u napadu 24. rujna.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se Radoičić nalazi u Srbiji i da će biti saslušan. Međutim, rekao je da ne zna šta je bila svrha napada skupine na kosovsku policiju.

Sjedinjene Države i Europska unija najoštrije su osudile napad i zatražile da se odgovorni suoče sa licem pravde.

Kosovski ministar podijelio snimke naoružane srpske grupe u Banjskoj Izvor: Društvene mreže / Autor: Anadolija Balkan/Youtube