pobuna protiv prištine

Sveçla: Srbi su u Banjskoj kopirali akciju kakvu je Putin imao 2014. u Donbasu

26.09.2023 u 22:49

Bionic
Reading

Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla rekao je da su srpski napadači koji su ubili policajca Afrima Bunjakua i koji su kasnije zarobljeni u manastiru Banjska, s arsenalom oružja, planirali destabilizirati Sjever i potom proglasiti autonomiju u blizini rijeke Ibar.

Sveçla je u razgovoru za "Euronews Albanija" rekao da je grupu predvodio potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić po nalogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Prema njegovim riječima, pronađeno oružje bilo je dovoljno za vojsku od 200 ljudi, prenosi KoSSev pozivajući se na Kohu.

“Priča se o 200 potencijalnih novaka koji bi bili dio ovog scenarija. Plan je bio da idu južno od linije Ibra i da napadnu kosovsku policiju kako bi je spriječili da slobodno djeluje i onda bi proglasili nekakvu autonomiju ili nešto drugo”, rekao je Sveçla . Ministar unutarnjih poslova Kosova rekao je da se akcija nastavlja i da je kosovska policija pronašla i druge kamione i buldožere s oružjem.

"Ovo je logistika koju ima prava vojska." Broj oružja se povećava. Otkrili smo još jedno oklopno vozilo. Postoje kamioni i buldožeri koji prevoze streljivo. Ima više minobacača, više protutenkovskih mina, više protupješačkih mina. Ovaj dugačak popis se ažurira. Ovaj mitraljez s nitroglicerinom nije ni u posjedu policije, ovaj je vojni i dolazi direktno iz srpskog skladišta”, rekao je Sveçla .

Prema njegovim riječima, teško pristupačan teren i otvaranje novih puteva na granici doveli su do toga da je grupa prerušena u pripadnike KFOR-a dovezla oružje na Kosovo.

“Taj teren je težak i stalno smo otkrivali nove načine. Više puta smo otkrili 16 novih cesta. Blokirali smo ih. Duga granična crta i ilegalne ceste omogućile su im ulazak u tim automobilima. Budući da smo svjedoci prisutnosti KFOR-a, oni bi lako mogli izvoditi akcije na sjeveru, maskirajući se u pripadnike KFOR-a. Radoičićevo vozilo bilo je blindirano. Postavili su logotipe KFOR-a da slobodno kruže. Možete vidjeti dronove i medicinske potrepštine, spremni su za sukob velikih razmjera. Postoje stotine tisuća komada streljiva i još ih nismo uspjeli prebrojati", dodao je.

  • +4
Sukob na Kosovu Izvor: Profimedia / Autor: STRINGER / AFP / Profimedia

Kako piše Kallxo u nekoliko članaka, a prenosi Danas.rs Sveçla navodi da je "spriječen izuzetno opasan scenarij" i da je Radoičić "najvjerojatnije u bolnici", a incident u Banjskoj je "svojevrsna akcija kakvu je Putin imao 2014. u Donbasu".

“Srećom, to je spriječeno. “Imamo policajca koji je izgubio život, ali spriječen je izuzetno ozbiljan, opasan scenarij, veliko krvoproliće, ne samo za teroriste, nego i za policajce”, rekao je. Sada možemo reći da smo zahvaljujući profesionalnom angažmanu, hrabrosti i spremnosti na žrtvu svakog pripadnika Kosovske policije koji je bio uključen u ovu akciju spriječili novi rat na tom području, dodao je.

Sveçla je rekao da se Radoičić "najvjerojatnije nalazi u Vojnoj bolnici u Beogradu", prenosi Kallxo.

“Da, Radoičić je vjerojatno u Vojnoj bolnici u Beogradu. Ondje nije sam. Ranjenih ima i u bolnici u Novom Pazaru, gradu blizu granice s Kosovom”, rekao je u intervjuu za Euronews.

Kosovski ministar podijelio snimke naoružane srpske grupe u Banjskoj Izvor: Društvene mreže / Autor: Anadolija Balkan/Youtube

“Jučer sam uputio zahtjev javnosti, opet ponavljam, tražit ćemo i službenim putem uz pomoć međunarodnih partnera da se izruče svi oni koji su sudjelovali u napadu na kosovsku policiju, bili ozlijeđeni ili neozlijeđeni, treba ih predati Kosovu kako bi se suočili sa zakonom", rekao je.

Svrha je bila velika destabilizacija na sjeveru Kosova, nekakva akcija poput Putinove 2014. godine u Donbasu, kako bi se promijenila situacija na terenu, kako bi se stvarno prisililo Kosovo da prihvati rješenje koje je izuzetno štetno za Kosovo i budućnost Kosova ili izazvati regionalni sukob kako bi ucijenili međunarodnu zajednicu da intervenira”, rekao je Xhelal Sveçla.