POP UP

Wunderkind malog ekrana

05.06.2010 u 10:00

Bionic
Reading

'California, here we come, right back where we started from' - priča o Joshu Schwartzu

Josh Schwartz, trenutno u Isusovim godinama (33), odrastao je kao svaki drugi tinejdžer u Americi (ili svijetu): upijao pop kulturu, brijao na stripove, patio za curama koje ga nisu htjele ni pogledati i 'volio sve što vole mladi'. Dječaštvo je proveo u Providanceu na Rhode Islandu gdje su njegovi roditelji radili kao dizajneri igračaka za Hasbro. Brzo nakon srednje škole upisuje poznatu filmsku školu na Sveučilištu Južne Kalifornije koju nikada nije službeno završio. Samoproglašeni fratboy/gik u to se doba puno družio s ekipom iz obližnjeg Newport Beacha (službeno najbogatijeg grada u SAD-u) te je iskoristio kao inspiraciju za svoj prvi pravi hit, 'The O.C.'; inače kratica za Orange County, okrug krcat prljavo bogatim dokoličarima, koji Josh opisuje kao mjesto gdje kokteli teku u potocima, dok plavuše/amazonke i njihovi naočiti pratioci igraju vaterpolo ili bezbrižno surfaju.

Korak do slave

Na početku faksa piše prvi scenarij, nikad produciran i vrlo autobiografski 'Providance' koji je brzo ugrabljen u Hollywoodu i prodan za milju dolara (tada je imao tek 21 godinu!). Nakon nekoliko TV pokušaja, inspiriran frendovima i vlastitim odrastanjem kreira seriju za mlade čiji je emocionalni centar prijateljstvo gika Setha (inače alter ega samog Schwarza) i bad boya (i posvojenog buraza) Ryana s krive strane tračnica te njihovi ljubavni jadi. TV

The O.C.

moćnici shvatili su da imaju potencijalni hit i Josh je postao najmlađi kreator  i showrunner serije u povijesti televizije (sa 26!), a Seth Cohen, Ryan Atwood, Marissa i Summer heroji generacije koja se zalijepila za 'The O.C.'. Unatoč planetarnoj popularnosti, seriji brzo opada gledanost i unatoč 700.000 potpisa potpore biva ukinuta nakon svega četiri sezone. Uz slavljenje gikovštine i satiričan prikaz bogatih WASP-ova, Schwarzov trademarkje i korištenje glazbe koju privatno voli u projektima. Tvrdi da na taj način podupire indie bendove; za Death Cab for Cutie ili Rooney čuli ste samo zato jer su to i najdraži bendovi Setha Cohena. Izdano je šest albuma 'Music From The O.C.' (čak i 'Have a Very Merry Chrismukkah'), a svi su odredom prodani u milijunskim nakladama. Joshu su tepali da je tastemaker, ali nešto kasnije i korporativna kurva, kada je malo poznati indie bend U2 u seriji predstavio novi singl. 

Xoxo, Tračerica

Nakon što je 'The O.C.' otišao u povijest, Schwartz se latio adaptacije serije romana za mlade 'Tračerica' Cecily von Ziegesar i ponovno osvojio džekpot. Ovaj put pratimo spletke i muke dokonih mladih Njujorčana i njihovih roditelja, praćene stalnom naracijom nepoznate blogerice Tračerice (glas glumice Kristen Bell) koja u uvodu jedne epizode kaže: 'Where have you been, Upper East Siders? Have you been sunbathing in Capri? Or sinning in Croatia?'Sada u trećoj sezoni emitiranja, 'Tračerica' je postala i raste u ogroman hit. Isto se ne može reći za 'Chucka', drugu Schwartzovu seriju o (opet) giku koji igrom slučaja postaje superšpija. Chucku je svake sezone glava na panju, a prije godinu dana seriju je spasilo sponzorstvo franšize sendviča Subway. Josh očito rijetko vrti palčevima pa je tako pisao jedan od draftova za nerealiziranog 'Supermana' koji je trebao raditi J.J. Abrams, a sljedećim projektom, adaptacijom kultnog romana 'Bright Lights, Big City' Jaya McInerneyja, debitirat će i kao redatelj.