ASSANGE NAJAVIO FORBESU

WikiLeaks kreće na velike američke banke

30.11.2010 u 07:40

Bionic
Reading

Velike američke banke bit će meta iduće objave povjerljivih dokumenata na internetskoj stranici WikiLeaks početkom 2011, rekao je njezin osnivač Julian Assange u intervjuu za poslovni magazin Forbes, objavljenom u ponedjeljak

Assange je rekao da početkom sljedeće godine planira objaviti znatnu količinu podataka o 'velikim američkim bankama' koji otkrivaju 'flagrantno kršenje' propisa što bi 'moglo srušiti jednu ili dvije banke'.

On je odbio iznijeti više detalja o imenima banaka i reći hoće li otkriti kaznena djela, no u usporedio je razmjere nove objave s e-mail porukama koje su došle na vidjelo nakon sloma energetskog diva Enrona 2001. godine.

'To nije veliki materijal kao onaj o Iraku, ali radi se desecima ili stotinama tisuća dokumenata, ovisno o tome kako ih definirate', rekao je za Forbes.

WikiLeaks je u listopadu objavio oko 400 tisuća vojnih dokumenata iz rata u Iraku.

Assange je rekao da je WikiLeaks do sada davao prioritet u objavljivanju dobivenih dokumenata koji se odnose na vlade i međunarodne odnose, ali procjenjuje da se oko 50 posto informacija kojima raspolaže odnosi na privatna poduzeća.

Potvrdio je da je WikiLeaks u posjedu mnogih dokumenata koji se odnose na naftni div BP, ali još uvijek s procjenjuje je li materijal 'originalan'. Farmaceutske tvrtke također bi mogle biti predmet jedne od idućih objava podataka koji su 'procurili' do WikiLeaksa.

Upitan za primjer slučaja predviđenog za objavljivanje, spomenuo je jednu neimenovanu teksaško-kanadsku naftnu kompaniju, koja je imala bušotine u Albaniji. 'Oni su imali bušotine u Albaniji koje su eruptirale. Vrlo ozbiljno... one su sabotirane. Albanska je vlada surađivala s nekom drugom tvrtkom', rekao je Assange.

Stranica WikiLeaks u nedjelju je počela objavljivati više od 250 tisuća povjerljivih diplomatskih depeša State Departmenta, što je izazvao oštru osudu Washingtona i dovelo do pokretanja kaznene istrage u SAD-u zbog krađe povjerljivih dokumenata Državnog tajništva.