UGROŽENI NAPORI

WHO upozorio na 'zamor' građana u zdravstvenoj krizi

14.05.2020 u 16:33

Bionic
Reading

Napori za kontrolom pandemije koronavirusa mogli bi biti ugroženi ako se građani budu opirali preporukama vlasti, upozorio je u četvrtak regionalni direktor WHO-a za Europu Hans Kluge

"Zamor u krizi prijeti dragocjenim postignućima protiv virusa. Izvještaji o nepovjerenju u vlasti i teorijama zavjera osnažuju pokrete protiv socijalne i fizičke distance", rekao je Hans Kluge.

"Nepovjerenje, otpor mjerama i neprihvaćanje pravila ponašanja koja smo nametnuli kako bismo ograničili covid-19 mogli bi nas srozati niz put kojim nitko ne želi ići", upozorio je.

  • +3
Popuštanjem mjera sve je više ljudi je na ulicama Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

"Nema prostora za zadovoljstvo, moramo ostati budni", rekao je Kluge. 

Kluge kaže da su novi slučajevi koronavirusa, koji su se prošlog tjedna pojavili u Wuhanu u Kini te u Južnoj Koreji gdje se činilo da je virus nestao, "pokazatelj da prijetnja nove pojave virusa nikada nije previše udaljena". 

U Europi je zabilježeno 56 posto svih smrti od covida-19, njih 160.000 te 1,78 milijuna oboljelih, odnosno 43 posto svih zaraza u svijetu, dodao je Kluge. 

Velika Britanija, Rusija i Španjolska su u 10 zemalja u svijetu koje bilježe velik broj slučajeva u posljednja 24 sata, rekao je regionalni direktor WHO-a.