virusna infekcija

WHO traži stroži nadzor širenja majmunskih boginja

26.05.2022 u 22:23

Bionic
Reading

Okolo 200 potvrđenih te više od 100 mogućih slučajeva majmunskih boginja otkriveni su izvan zemalja u kojima se inače šire, kazao je dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije u četvrtak, te pozvao zemlje da pojačaju nadzor nad ovom zaraznom bolesti

Majmunske boginje, blaga virusna infekcija, endemska je za afričke zemlje Kamerun, Središnju afričku republiku, Demokratsku Republiku Kongo i Nigeriju.

Najnovije pojave u neendemskim zemljama zabrinjavaju. Za varijantu koja globalno kruži smatra se da ima postotak smrtnosti od 1 posto, iako su dostupna učinkovita cjepiva i liječenje.

Tijekom kratkog online sastanka, viša epidemiologinja WHO-a Maria Van Kerkhove kazala je da su slučajevi zaraze zasad otkriveni u više od 20 neendemskih zemalja, te dodala da organizacija očekuje porast broja slučajeva.

"Očekujemo da će se otkriti još slučajeva. Tražimo od zemalja da postrože nadzor... Ovo je situacija koju možemo držati pod kontrolom. Neće biti lako, no možemo se s njome nositi u neendemskim zemljama".