NJEMAČKA

Westerwelle odlazi i s mjesta vicekancelara

04.04.2011 u 22:05

Bionic
Reading

Nakon što je u nedjelju objavio da odlazi s čela liberalne stranke (FDP), manjeg koalicijskog partnera u njemačkoj vladi, ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u ponedjeljak je najavio i povlačenje s položaja vicekancelara u vladi Angele Merkel

Mediji prenose da je Westerwelle na sastanku predsjedništva svoje stranke rekao da je 'jasno da će budući šef stranke, ako bude i član kabineta, biti i vicekancelar'. Westerwelle ne želi biti glavni kandidat svoje stranke na izborima za Bundestag 2013.


Vodstvo stranke trebalo bi do utorka u dogovoru sa šefovima stranke u saveznim državama, odlučiti o Westerwelleovu nasljedniku. Guido Westerwelle došao je na udar kritičara u svojoj stranci poslije prošlotjednih izbora u dvjema saveznim državama u kojima su liberali postigli izuzetno loše rezultate.

U pokrajini Baden-Wuerttembergu FDP je izgubio gotovo 11 posto glasova u odnosu na izbore prije pet godina. Ovaj je put stranka s 5,3 psoto glasova jedva ušla u pokrajinski parlament. U Porajnju-Falačkoj liberali nisu uspjeli ni ući u parlament.

Popularnost manjeg koalicijskog partnera u vladi kršćanskih demokrata kancelarke Merkel sve je manja. Na izborima 2009. FDP je dobio gotovo 15 posto glasova, a ankete sad pokazuju da bi za njih glasovalo samo pet posto Nijemaca.

List Tagesspiegel objavio je kako je već postignut sporazum o novom šefu stranke: bit će to ministar zdravstva Phillip Roesler.