PROGLASIT ĆE IH DIPLOMATSKOM MISIJOM

Washington Konfucijeve institute za učenje kineskog u SAD-u nazvao 'oruđem propagande', najavili poduzimanje mjera

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 13.08.2020 22:48
  • Objavljeno 13.08.2020 u 22:50
Mike Pompeo, američki državni tajnik

Mike Pompeo, američki državni tajnik

Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

Američki državni tajnik Mike Pompeo pojačao je u četvrtak pritisak na Kinu proglasivši diplomatskom misijom krovnu organizaciju koja u Sjedinjenim Državama okuplja Konfucijeve institute za učenje kineskog jezika koje je nazvao 'oruđem propagande'

'Danas je State Department stavio Američki centar Konfucijevih instituta na popis stranih diplomatskih misija Kine, priznajući ga onim što on doista jest: subjekt koji širi kinesku propagandu u svijetu i svoju kampanju štetnog utjecaja na sveučilišne kampuse i na nastavu u školama' u SAD-u, ističe se u priopćenju State Departmenta.

'Konfucijeve institute financira Kina i oni su dio aparata za širenje utjecaja i propagande Kineske komunističke partije', dodao je.

Kina je u SAD-u otvorila 75 Konfucijevih instituta u kojima Amerikanci mogu učiti kineski i upoznati se s kulturom te zemlje, među kojima je 65 u sastavu američkih sveučilišta. Ostali su neovisne ustanove koje organiziraju jezične tečajeve za mlade od vrtićke do srednjoškolske dobi.

>>> Bili smo u školi učenja kineskog: Prije 10 godina čudno bi vas gledali, a danas je učenje tog jezika pametno ulaganje <<<

Ova se odluka odnosi samo na matične ustanove instituta i ne znači njihovo zatvaranje, istaknuo je ravnatelj ureda za Aziju i Pacifik u State Departmentu, David Stilwell.

'Ne zatvaramo centar, samo ga proglašavamo stranim diplomatskim predstavništvom' dodao je na tiskovnoj konferenciji. 'Pitat ćemo ih što rade ovdje u SAD-u'.

U lipnju je američki Senat u kojemu većinu imaju republikanci, odobrio nacrt zakona kojim se pojačava nadzor nad Konfucijevim institutima pri američkim sveučilištima.

Taj zakon, koji još mora odobriti Zastupnički dom s demokratskom većinom, omogućuje sveučilištima da prate njihov rad, istraživanje i zaposlenike.

Za neke Konfucijeve institute i ranije je postojala sumnja da na stranim sveučilištima, napose u Australiji i u SAD-u, šire komunističku propagandu, što je Peking poricao.

  • +17
  • +14

Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu nudi besplatne tečajeve za djecu i odrasle

Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!