SDP-ov VINKOVIĆ PORUČUJE MAJICOM

'WANTED DEAD OR ALIVE - Zoran Vinković!

03.02.2010 u 10:23

Bionic
Reading

Nakon što mu je prošli tjedan Sabor skinuo imunitet jer Državno odvjetništvo protiv njega želi pokrenuti postupak zbog muljanja s putnim troškovima, SDP-ov Zoran Vinković danas se u Saboru pojavio u crvenoj majici na kojoj je na prednjoj strani piše 'Wanted dead or alive - Zoran Vinković', a na stražnjoj 'Neću u Bosnu'.

Vinkovićeva majica očito je bila poruka Državnom odvjetništvu, a svoje situacije spomenuo se i u raspravi. 'Nisam prolupao. S obzirom da je počelo suđenje Joci Amsterdamu, tražimda što prije počne i suđenje meni', prokomentirao je Vinković.

U Saboru su, inače, na tapeti izmjene Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, Zakona o sprečavanju sukoba interesa i Zakona o postupku primopredaje vlasti, prema kojoj oni više ne bi smjeli sjediti u upravama i nadzornim odborima javnih poduzeća. Iako svi u Saboru podržavaju tu ideju, u oporbi su ipak malo skeptični, i to prvenstveno zbog skandala koji zadnjih mjeseci potresaju javna i državna poduzeća. 'Apsolutno podržavamo da javna poduzeća u svom poslovanju moraju napraviti radikalne promjene i činjenica je da politika mora van iz tih poduzeća, no ove promjene napravljene su s figom u džepu', prokomentirao je izmjene zakona SDP-ov zastupnik Gordan Maras, podsjetivši kako je HDZ-ova vlada šest godina dozvoljavala da se u javnim poduzećima rade kriminalne radnje.

'Ne smijemo pristati da zavlada kolektivna amnezija. Mi se sada trudimo i želimo promijeniti stvari, ali šest godina nismo ništa radili. Doveli smo do toga da javna poduzeća sve lošije rade i da ostvaruju slabije rezultate, ali evo mi želimo najbolje. nakon šest godina gospodo to je dosta neuvjerljivo. Sada je samo bitno - napravi spin, budi uspješan i opet se ništa neće promijeniti. Predlaže se da se članovi nadzornih odbora biraju javnim natječajem. Bilo bi bolje da uprave idu na javni natječaj. Ovdje nećemo mijenjati nesposobne uprave, nego će se provesti natječaji za nadzorne odbore. I zato je ovo figa u džepu. Nije definirano kada će se na te natječaje ići. Primjerice, ne zna se dokad će Šuker biti u nadzornom odboru Croatia osiguranja, a vidimo što se tamo događa. Ne znamo dokad će Šuker biti u Nadzornom odboru INA-e, a vidimo kako ona posluje i da se ubraja u najveće dužnike', rekao je Maras.

'Ovo nije figa u džepu, već melem na ranu', odgovorio je Marasu HDZ-ov zastupnik Boris Kunst.

Zakon će podržati i HNS, no njegov Goran Beus Richembergh također nije mogao izbjeći kritike. 'Ove kritike bi mogle biti kozmetičke, a ne suštinske. Pristup je nerazrađen i nepromišljen i može se dogoditi da dođe do kasnijih manipulacija. Naravno da politiku treba maknuti iz nadzornih odbora, no pitanje je što dalje? Micanje politike je jedno pitanje, a tko će sjediti u tim odborima je drugo pitanje. Sada ćemo na javnom natječaju birati po uspjehu u menadžeriranju. Pa Remetinec je pun menadžera godine', kazao je Beus Richembergh.

Primjedbi je bilo i od strane vladajućih pa je HDZ-ova Ana Lovrin primjetila da je ostao nedorečen način provođenja javnih natječaja, odnosno iz zakona nije jasno koji će biti uvjeti za obnašanje određene dužnosti članstva u nadzornom odboru.