PRIPREME ZA EVAKUACIJU

Vulkan na Havajima prijeti cijelom gradu

29.10.2014 u 09:45

Bionic
Reading

Lava iz vulkana u erupciji na otoku Havajima, najvećem u istoimenom arhipelagu, približila se u utorak jednoj kući i sada prijeti čitavom gradu, gdje se stanovnici pripremaju na evakuaciju, izvijestile su vlasti

Lava iz vulkana Kilauee koja prži sve na svome putu, istekla je u duljini od 82 m u zadnja 24 sata, nešto sporije nego dan ranije, ali je stigla nadomak Pahoe, na krajnjem istoku otoka, rekli su čelnici mjesne službe za izvanredne situacije.

Lava je 'došla do privatnog imanja s kućom', dodaju u priopćenju objavljenom u utorak.

Gradonačelnik havajskog okruga Billy Kenoi proglasio je prošli mjesec izvanredno stanje pošto se lava približila na manje od 1,6 km od nastanjenog područja Ka'ohe Homesteads.

Prošli tjedan guverner Havaja Neil Abercrombie je zatražio od američkog predsjednika da proglasi stanje prirodne nepogode kako bi pooštrio mjere lokalnih služba.

Lava užarena na više od 900 Celijevih stupnjeva prijeti i jednoj od glavnih prometnica na otoku, po informaciji iz Abercrombiejeva ureda.

Otok Havaji, koji često zovu i Veliki otok, najveći je od osam glavnih otoka koji čine tu američku saveznu državu u Tihom oceanu s ukupno 137 otoka.