ZBOG POSJETE THACIJA

Vulin: Vojska Srbije do daljnjeg je u punoj borbenoj pripravnosti

30.09.2018 u 18:55

Bionic
Reading

Srbijanska vojska ostaje do daljnjega u stanju pune borbene pripravnosti u koje je stavljena zbog subotnje nazočnosti kosovskog predsjednika Hashima Thacija u pratnji specijalaca kosovske policije na sjeveru Kosova, rekao je u nedjelju ministar obrane Aleksandar Vulin

'Rano jutros, načelnik Glavnog stožera Vojske Srbije (VS) general-potpukovnik Milan Mojsilović i ja smo imali sastanak s predsjednikom Republike i vrhovnim zapovjednikom VS Aleksandrom Vučićem gde smo mu podnijeli izvješće o stupnju postignute borbene pripravnosti i izvršene zapovijedi koje nam je dao', naveo je Vulin u današnjoj izjavi u medijima.

Vulin je naveo da je predsjednik Srbije zapovjedio da se postignuta razina borbene pripravnosti 'očuva do daljnjeg' te da će o 'eventualnoj promjeni donijeti posebnu zapovijed'.

  • +7
Aleksandar Vulin Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Vučić je ranije u subotu zapovjedio stavljanje srbijanske vojske u stanje najviše borbene pripravnosti i zatražio da MUP Srbije sve svoje postrojbe stavi na najvišu razinu pripravnosti nakon što je kosovski predsjednik Hashim Thaci u pratnji šezdesetak pripadnika kosovskih specijalnih postrojbi (ROSU) koji su ga osiguravali posjetio sporno, većinski srpsko etničko području na sjeveru zemlje. Beograd je to protumačio kako zauzimanje hidroelektrane Gazivode na sjeveru Kosova.

Srbijanski predsjednik ocijenio je u subotu navečer da je pojavom kosovskih specijalnih policijskih postrojbi na sjeveru Kosova i jezeru Gazivode ugrožen mir i prekršen niz međunarodnih sporazuma i dogovora i rekao da će Srbija zaštititi Srbe na Kosovu.