DOPRINOS SUŽIVOTU

'Vukovarskom Obami' nagrada HHO-a

10.12.2009 u 14:18

Bionic
Reading

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, novinar Novog lista Neven Šantić, nadbiskup Marin Srakić i posmrtno aktivist HHO-a Petar Mrkalj laureati su ovogodišnje dodjele nagrada HHO-a osobama posebno zaslužnim za promicanje i zaštitu ljudskih prava u RH

Nagradom Miko Tripalo gradonačelniku Vukovara HHO pokušava još jednom naglasiti svoje suosjećanje sa svim žrtvama stradanja tijekom opsade Vukovara te pijetet prema poginulima. Nagradu je osobno dobio baš Željko Sabo jer je kao branitelj Vukovara bio zarobljen te je proveo tri mjeseca u zarobljeništvu u Nišu, ali po povratku ga nije obuzela osvetnička mržnja, nego pokušava Vukovaru vratiti nadu u mogućnost zajedničkog suživota Hrvata, Srba i ostalih u tom gradu.

Neki su prilikom rasprave u HHO-u prigovarali da je možda prerano da se Sabi dodijeli nagrada, ali je zaključeno da, ako je Obama mogao primiti Nobelovu nagradu na globalnom nivou na početku svoga mandata, onda taj model možemo primijeniti na 'vukovarskog Obamu'. Sabo je rekao da će se ovoga dana sjećati cijeloga života jer mu je na današnji dan i godišnjica braka.

Nadbiskup Srakić je rekao da mu je drago ako je uspio išta učiniti na promicanju ljudskih prava. Nagrađen je zbog posjeta Jasenovcu koji je bio ponajprije vjerski čin, ali i poruka javnosti. Novinar Šantić nagradu je dobio zbog širenje medijske slobode upozoravajući da su one jedna od temeljnih sastavnica ideje i prakse ljudskih prava opće.

Ivan Zvonimir Čičak u svom izlaganju na samom početku ove dodjele nagrada je istaknuo da je ovo bila teška godina u kojoj se HHO našao na udaru svojih bivši kolega. Prozvao je pravosuđe zbog svoje sporosti i začahurenosti, ali se i pohvalio istragama zločina komunističke diktature koje je HHO pokrenuo. Na kraju je rekao da zbog recesije ove godine neće biti tradicionalnog božićnog domjenka HHO-a, ali je zato obećao dvostruko iduće godine. Aktivist HHO-a iz Kralovca Petar Mrkalj je posmrtno dobio izvanrednu nagradu za životno djelo.