MJERE ŠTEDNJE

Vukovarski studenti prosvjedovali zbog ukidanja subvencije za prijevoz

14.10.2017 u 13:22

Bionic
Reading

Sedamdesetak studenata, njihovih roditelja i prijatelja okupilo se u subotu na vukovarskom Trgu Republike Hrvatske na mirnom prosvjedu zbog odluke gradskih vlasti da za ovu godinu ukinu subvenciju studentima na prijevoz s kojega su poručili da im je dosta floskula o mladima i navodnoj brizi vlasti za mlade

Prosvjedni skup organizirao je Forum mladih SDP-a grada Vukovara, čiji predsjednik Dejan Gemeri navodi kako je odlukom o nesubvencioniranju studentskog prijevoza ugroženo oko 150 studenata s prebivalištem u Vukovaru koji pohađaju osječke fakultete i koji u ovom trenutku nemaju alternativu, budući da su natječaji za smještaj u studentske domove odavno zatvoreni.

"Sufinanciranje prijevoza za studente godišnje iznosi oko milijun i 200 tisuća kuna, za što iz Gradske uprave kažu da više nema sredstava. Ukoliko neke od vukovarskih obitelji imaju studenta ili studenticu koja studira u Osijeku, samo za mjesečnu kartu bi morali izdvajati oko 1.100 kuna. Ovo je novi udar na standard vukovarskih obitelji te potencijalno ugrožava i nastavak obrazovanja pojedinih studentica i studenata koji si to ne mogu priuštiti", kaže Gemeri.

 

Po njegovim riječima, novca u gradskom proračunu ima dosta ali je pitanje u što se on ulaže.

"Pitanje je želi li se ulagati u beton i spomenike ili u mlade ljude i njihovu budućnost, a time i u budućnost ovoga grada", kazao je.

Iz gradske uprave pojašnjavaju kako novca u proračunu jednostavno nema te kako se odgovorno moraju ponašati prema gradskim financijama te će morati uvesti i dodatne mjere štednje jer će se, kako navode, novim prijedlogom zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, koji bi u Saboru trebao biti donesen do kraja godine, Gradu Vukovaru do 2020. godine smanjiti prihodi za 15 milijuna kuna.