'MJESTO POSEBNOG PIJETETA'

Vukovarska kolona sjećanja ide izmijenjenom trasom

11.11.2013 u 16:21

Bionic
Reading

Zbog radova na obnovi gradskih ulica u središtu Vukovara, Kolona sjećanja kojom će se i ove godine 18. studenoga obilježiti godišnjica vukovarskog stradanja i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, ići će najvjerojatnije drugom trasom, najavio je na konferenciji za novinare gradonačelnik Željko Sabo.

Sabo je istaknuo kako su za taj dan dolazak u Vukovar najavile mnogobrojne stradalničke i braniteljske udruge čak i djeca osnovnih škola iz cijele Hrvatske.

Toga dana u Vukovaru će biti i cjelokupna hrvatska vlada, kazao je Sabo i pozvao sve sudionike obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., na dostojanstveno ponašanje.

Načelnik Policijske postaje Vukovar Miro Bradić pozvao je sudionike obilježavanja da poštuju preporuke policije rekavši kako će središte grada te ulice kojima će se kretati Kolona sjećanja za sav promet biti zatvoreno 18. studenoga, od 9 do 14 sati te će vrijediti poseban režim prometa. Na pitanje novinara, koliko će policijskih službenika biti toga dana angažirano na poslovima sigurnosti u Vukovaru, naveo je kako je prošle godine bilo angažirano 250 policijskih službenika, a ove godine, kako je kazao, vjerojatno više.

Osim policijskih službenika, na osiguranju će biti angažirano i oko 150 redara, članova braniteljskih udruga, rečeno je.

Prema riječima predsjednika Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara Zdravka Komšića, Kolonu sjećanja predvodit će članovi koordinacije, kao i prošlih godina.

Na primjedbu novinara, kako je ranije utvrđenim protokolom bilo predviđeno da Kolonu sjećanja predvode članice Udruge braniteljica Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije, Komšić je kazao kako je ta udruga, iz njemu nepoznatih razloga odustala od toga, te će se naknadno odrediti koja će točno udruga, članica gradske koordinacije, biti ove godine na čelu kolone sjećanja.

‘Treba razlučiti borbu protiv ćirilice i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara jer su to dvije različite stvari, a neki ih miješaju’, poručio je Komšić. Ujedno je trasu kojom će se ove godine kretati Kolona sjećanja nazvao ‘velikim minusom’ Grada Vukovara.

Novinarima je predstavljen i plakat ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., koji je izradio poznati hrvatski dizajner Boris Ljubičić
Riječ je o više plakata kojima dominira natpisna ploča koja se postavlja pri obilježavanju naziva ulica, a na kojoj piše ‘VUKOVAR mjesto posebnog PIJETETA’, snimljena na svakom plakatu iz drugog kuta gledanja.

U obrazloženju idejnog rješenja plakata, koji je u pisanom obliku podijeljen novinarima, navodi se kako taj slogan ‘podvlači trenutak potrebe da se gradu heroju prizna njegova uloga u stvaranju, a posebice u međunarodnom priznanju RH’.

Više različitih pogleda na prikazanu ploču je množina u jedinstvu, navodi autor u obrazloženju idejnog rješenja navodeći kako se na jednom plakatu izrazito vidi i lom stakla kao posebna poruka.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. ove se godine obilježava od 14. do 23. studenoga uz geslo ‘Vukovar, mjesto posebnog pijeteta’.