zatrpani sandučiči

Vukovarcima stižu opomene i za račune iz 2002.; imena neplatiša idu na stup srama!

24.06.2019 u 12:41

Bionic
Reading

Vukovarski poštanski sandučići zatrpani su opomenama zbog dugovanja, poneka stara čak i 20 godina, za komunalnu naknadu. Oni koji ne budu podmirili račune naći će se na popisu dužnika

Vukovarcima stižu opomene zbog računa za komunalnu naknadu kao i naknadu za uređenje voda. Riječ je čak i o dugovanjima koja su odavno otišla u zastaru, piše Glas Slavonije. S njima su u poštanske sandučiće stigle i obavijesti kako će podaci biti proslijeđeni agenciji koja će naplaćivati potraživanja, posebice onima čiji dug datira iz 2002.

'Ta sredstva pripadaju u redovne prihode Grada Vukovara, no očito se o tomu nije na odgovarajući način vodilo računa i neprihvatljivo mi je da postoje dugovanja stara gotovo 20 godina. Riječ je o nemaru i nesavjesnosti u poslovanju', objasnio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća.

Dodao je kako je na gradskim službama da sva potraživanja koja Grad ima pokušaju naplatiti, bez obzira jesu li u fazi zastare, a oni čija su ušla u zastaru se moraju pozvati na to pravo, ako ga ne žele platiti.

'To je zakonska procedura i ne možemo automatizmom otpisati sva ta dugovanja', rekao je Penava uz pojašnjenje kako je riječ o dužnicima Grada te da je kao gradonačelnik dužan naplatiti svaki dug, pa makar bio 100 godina star.

  • +3
Ivan Penava Izvor: Pixsell / Autor: Goran Ferbezar

Dužnika s više od 500 kuna je preko 1500, a ukupno duguju više od pet milijuna kuna. Onih koji duguju manje od 500 kuna je 3200, a njihov dug iznosi oko pola milijuna kuna, iznijela je Vlasta Šibalić, pročelnica Upravnoga odjela za financije i nabavu Grada Vukovara te najavila kako će krajem ove ili početkom iduće godine, kad situacija bude jasnija, na red doći i otpis potraživanja.

'Uz otpis ide i popis, kao što je bilo i za pravne osobe. Dakle, točno će biti navedeno ime, prezime, godina rođenja, mjesto prebivališta, osnova s koje se određeni dug otpisuje i točan iznos. Smatramo kako to građanima neće biti ugodno, ali u ovom ih slučaju Uredba o zaštiti osobnih podataka ne štiti jer Zakon o proračunu izričito govori na koji se način radi otpis dugovanja i koji podatci moraju biti objavljeni', naglasila je Šibalić i zaključila kako jedino što dužnici mogu učiniti ako ne žele biti na tom popisu jest da plate dugovanja.