PO KOMADU 20 LIPA

Vukovarci se bacili u biznis s ambrozijom

06.09.2010 u 13:16

Bionic
Reading

Otkup ambrozije u Vukovaru pokazao je najmanje dvije stvari – svijest građana o potrebi uništavanja te alergene biljke, ali i na površinu izbacio svu težinu života Vukovaraca i njihovo zabrinjavajuće loše socijalno stanje izazvano nezaposlenošću

U samo tri dana, koliko traje akcija prikupljanja stabljika biljke koja pričinjava strašne probleme oboljelima od alergije na pelud ambrozije, utrošen je cjelokupan iznos novca koji je osiguran za tu namjenu. Građani su svakodnevno u dugim kolonama strpljivo čekali kako bi predali ambroziju, a nakon što bi ih djelatnici Komunalca pažljivo izbrojali i u lipu isplatili odgovarajući iznos na ruke, Vukovarci bi se okrenuli i ponovno pošli u polja ambrozije.

Prva dana dana, u četvrtak i petak, prikupljeno je 150.000 komada ambrozije i za to je isplaćeno 30.000 kuna, odnosno 20 lipa po komadu.

Kad su se već u nedjelju uvečer pred otkupnim stanicama na Sajmištu i Borovu naselju počeli okupljati građani sa snopovima korova, gradonačelnik Željko Sabo odlučio je dodatno povećati iznos novca za otkupljene biljke. Na prvobitnih 100.000 kuna dodano je još toliko te je građanima omogućeno još zaraditi, ali i pokušati riješiti Vukovar i Vukovarce te opasne biljke.

Doista, građani su cijelu noć s nedjelje na ponedjeljak čekali na otvorenom na početak otkupa kako ne bi izgubili red, ali i kako bi ponovno mogli u polja. Oni vredniji poveli su sa sobom u prikupljanje, ali i u otkupnu stanicu, sve punoljetne članove obitelji, a domišljatiji i sposobniji znali su prikupiti i do 16.000 komada ambrozije te ponijeti sa sobom 16 osobnih iskaznica.

Jedini preduvjet za otkup ambrozije je, naime, osobna iskaznica kojoj u rubrici za prebivalište piše 'Vukovar'. Jedna osoba dnevno smije donijeti najviše 1.000 komada ambrozije.

'Iako neki sumnjaju da građani donose ambroziju iz okolice, ne vjerujem u takve priče. U Vukovaru je dovoljno ambrozije i nitko ne mora izlaziti izvan grada da bi nakupio dovoljne količine za dnevni limit', prokomentirao je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.

Akcija otkupljivanja ambrozije, koju građani moraju iščupati zajedno s korijenom kako bi njihov posao imao i određeni učinak, traje do kraja listopada, odnosno sve dok se ne utroše predviđena sredstva. Kako je krenulo, gradonačelnik Sabo još jednom će, najmanje, morati posegnuti u gradsku blagajnu.