PRIJETI OTROVNI MULJ IZ MAĐARSKE

Vukovarčani još koriste vodu iz zdenaca

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.10.2010 19:06
  • Objavljeno 10.10.2010 u 18:56
dunav

dunav

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Glibušić

Uzorkovanje vode koje zbog ekološke katastrofe u Mađarskoj provode dežurne službe Hrvatskih voda i Državne vodopravne inspekcije na ulasku Dunava u Hrvatsku ni danas nije ukazalo na pojavu onečišćenja, ali iz mjera predostrožnosti Vukovar i dalje koristi vodu iz dubokih zdenaca, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS)

Izmjerene vrijednosti fizikalno-kemijskih pokazatelja i metala u vodi ne odstupaju od uobičajenih mjerenih vrijednosti. Za usporedbu, dosadašnje izmjerene vrijednosti metala u dunavskoj vodi nalaze se ispod maksimalno dopuštenih koncentracija u vodi za piće, kaže se u priopćenju.

'Iz mjera predostrožnosti Vodovod grada Vukovara do daljnjega neće zahvaćati vodu iz Dunava, već će isključivo koristiti podzemne vode iz dubokih zdenaca radi potpune sigurnosti javnog vodoopskrbnog sustava na području grada Vukovara', navodi DUZS.

Mjere nadzora i uzorkovanja vode provoditi će se i nadalje, ovisno o razvoju situacije u Republici Mađarskoj, te rezultatima analiza i procjeni stanja, navodi se u priopćenju.

HRVATSKE VODE: NEMA ZAGAĐENJA

Osječki vodno-gospodarski odjel Hrvatskih voda izvijestio je danas kako do sada obavljene analize uzoraka vode Dunava kod Batine nisu pokazale nikakvo onečišćenje, koje bi došlo iz Republike Mađarske kao posljedica ekološke katastrofe u tamošnjoj Tvornici za preradu aluminija.

Dosadašnje analize, koje obavlja Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, pokazuju kako izmjerene vrijednosti metala u dunavskoj vodi ne prelaze niti granice maksimalno dopuštenih koncentracija u vodi za piće, a pH vrijednost vode kreće se oko 8,1, što je u klasična i normalna vrijednost za ovu rijeku, rekao je Đuroković novinarima u sjedištu osječkog vodno-gospodarskog odjela Hrvatskih voda.

Riječ je o analizama uzoraka vode prikupljenim jučer i prekjučer, a rezultati analize danas prikupljenih uzoraka o eventualnoj pristunosti metala u vodi znat će se za dva dana, rekao je Đuroković novinarima s obzirom na to da se očekivalo da eventualno onečišćenje Dunava do Hrvatske dođe danas.

Na novinarski upit može li biti dovoljno vremena za reakciju, posebice u području Parka prirode 'Kopački rit', ako rezultati analize danas prikupljenih uzoraka budu poznati tek za dva dana, Đuroković je kazao, kako se nakon svih mjera provedenih zbog tog ekološkog incidenta u Mađarskoj, u Hrvatskoj ne očekuju veći problemi.

Ako dođe do novoga incidenta, moguće je da situacija bude složenija i tada dolazi u obzir provedba mjera zatvaranja pojednih dovodnih kanala, kako bi smanjili dotok eventualnog onečišćenja u područje Kopačkoga rita, dodao je Đuroković.

Na upit novinara o situaciji u akumulaciji Opatovac
, Đuroković je odgovorio kako je stanje 'posve stabilno'. Rekao je da je dovršena dolinska pregrada, za potrebe dodatne zaštite naselja Opatovac, a vodostaj u jezeru je manji za gotovo pola metra u odnosu na jučerašnje stanje.

Istjecanje vode iz brane je smanjeno, a crpke, koje crpe vodu iz akumulacije, rade velikim intenzitetom i usmjeravaju je prema Dunavu, rekao je Đuroković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi