ESTETSKI I ZDRAVSTVENI PROBLEM

Vukovar – zakorovljeni grad

  • Autor: Nenad Marić
  • Zadnja izmjena 28.05.2010 12:21
  • Objavljeno 28.05.2010 u 11:56
Vukovar korov

Vukovar korov

Izvor: tportal.hr / Autor: Nenad Marić

Visoka trava koja, osim zapuštenosti i ružne slike grada, donosi prijetnju od uboda krpelja te nudi zaštitu lisicama i zmijama, doduše bezopasnim, postala je estetski, zdravstveni, ali i politički problem Vukovara

Brojne zelene površine u Vukovaru ovog proljeća uopće nisu košene niti održavane, pa gradom sve češće kruži šala kako je 'lijepo vidjeti tako zelen grad, ali bi Vukovarcima više godio miris pokošenog sijena'. Nažalost,

visoka trava pojedinim građanima, a posebice djeci, donijela je probleme, jer su mnogi zatražili liječničku pomoć zbog uboda krpelja.

Upravo zbog toga Stanimirovićev SDSS u petak je na Trpinjskoj cesti, počevši od jednog dječjeg igrališta, pokrenuo akciju košenja i uređivanja zelenih površina koju će proširiti i na područja oko vrtića i škola. Objasnili su da takvom svojom akcijom 'žele nadomjestiti ono što nisu, iako imaju obvezu, učinili grad Vukovar i tvrtka zadužena za taj posao'.

I iz koalicije HDZ – HSP Dr Ante Starčević, koja još uvijek ima većinu u Gradskom vijeću Vukovara podsjećaju gradonačelnika da je godišnjicu na vlasti dočekao u zakorovljenom gradu. 'U gradu je toliko visoke trave i korova da se neki već pitaju uzgajamo li kamilicu, pa se zato ne kosi. No, što je trava gušća, to se manje vide lisice, koje su se već udomaćile', ironičan je HDZ-ovac Petar Mlinarić.

Upravo je nesporazum na relaciji gradonačelnik Željko Sabo – poduzeće Komunalac i dovelo do zagušenja grada visokom travom. U početku je gradonačelnik tvrdio da su mu usluge Komunalca za taj posao preskupe i da u gradskom proračunu nema dovoljno novca, a poslije se pravdao da je manji dio zelenih površina u gradskom vlasništvu, a veći dio, posebice u četvrti Borovo naselje, u vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju, odnosno države.

Očito je aludirao na činjenicu da je tamošnje zemljište u najvećem dijelu vlasništvo tvrtke Borovo, tj. HFP-a i države, jer velika tvornica gume i obuće još nije privatizirana.

Zaboravio je, očito, da Vukovar ne čini samo Borovo naselje i da je ono tek jedan njegov dio. Ipak, najavio je i rješenje – od početka lipnja na košnji trave bit će angažirano 20-ak radnika koji će biti preuzeti iz Zavoda za zapošljavanje kroz program javnih radova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi