RAKETNA TOPOVNJAČA

'Vukovar' se vratio iz NATO-ove operacije 'Sea Guardian'

24.09.2018 u 15:08

Bionic
Reading

Raketnu topovnjaču "Vukovar" s 33 člana posade koja se u ponedjeljak vratila iz NATO-ove operacije potpore miru "Sea Guardian" u vojnoj luci Lori sirenama su pozdravili brodovi Hrvatske ratne mornarice, a kako je istaknuto, u tri tjedna na Sredozemlju naša je topovnjača prešla najviše milja među brodovima u taktičkoj grupi

"Raketna topovnjača 'Vukovar' je prvi brod Hrvatske ratne mornarice koji je sudjelovao u NATO-ovoj operaciji i preplovio je više od 4100 nautičkih milja", istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević čestitajući posadi na uspješno obavljenoj zadaći.

Podsjetio je kako je naša prisutnost u Sredozemnom moru nastavak pomorske tradicije, ali i prilika za interakciju s najmodernijim vojnim pomorskim sustavima. Po njegovim riječima, ovim sudjelovanjem otvorili smo put našim mornarima, našoj ratnoj mornarici koji će omogućiti stjecanje važnih iskustava i znanja u suočavanju s najsuvremenijim oblicima prijetnji i ugroza. "Ulažući u razvoj regionalne pomorske sigurnosti, podupirući borbu protiv terorizma, proliferacije oružja i ljudi, osiguravanjem slobode plovidbe, štiteći ključnu infrastrukturu s ciljem stvaranja situacijske svijesti stvara se prijeko potreban bazen znanja", istaknuo je Krstičević.

Dodao je kako je to i važan doprinos Hrvatske zajedničkim naporima saveznika u osiguravanju sigurnosti na moru jer se, kako je rekao, interesi i sigurnost Hrvatske ne brane samo na njezinim granicama, nego i ondje gdje ugroze nastaju. "Uspješnost operacije 'Sea Guardian' ima izravni učinak na potencijalne sigurnosne prijetnje i održavanje sigurnoga i stabilnog stanja u bližem području i prostoru Jadranskog mora, što značajno i izravno utječe na hrvatsko gospodarstvo i društveni razvoj u cijelosti", rekao je Krstičević.

Ocijenio je da je posada raketne topovnjače "Vukovar" pokazala naše mornaričke sposobnosti, vjerodostojnost HRM-a i Hrvatske kao NATO saveznika djelovanjem hrvatskog broda na Sredozemlju.

"Bili ste profesionalni, izvršili ste zadaću u svom području operacije i time pridonijeli ugledu i prepoznatljivosti Hrvatske ratne mornarice", istaknuo je Krstičević.

Direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj poželio je dobrodošlicu posadi broda te im zahvalio što su kao predstavnici RH u toj operaciji davali potporu u odvraćanju i borbi s pomorskim sigurnosnim prijetnjama. "Posebno bih istaknuo odgovornost, strateško promišljenije i razumijevanje geopolitičke situacije koje su iskazali zapovjednik kontingenta i zapovjednik broda, čime su na najbolji način štitili interese Hrvatske u ne tako jednostavnoj sigurnosnoj situaciji na Mediteranu. Svojim uspješnim izvršenjem zadaće pridonijeli ste ugledu zemlje i Hrvatskim oružanim snagama", istaknuo je viceadmiral Hranj.

  • +17
Topovnjača Vukovar Hrvatske ratne mornarice vratila se s vojne vježbe Sea guardian Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Načelnik stožera i zamjenik zapovjednika HRM-a, kapetan bojnog broda Damir Dojkić rekao je tom prigodom kako su svi u HRM-u ponosni na mnoge pozitivne reakcije i pohvale koje su stizale iz zapovjedništva pomorske komponente NATO-saveza u Northwoodu tijekom sudjelovanja našeg broda u operaciji.

"Povjerenje koje je iskazano pripadnicima HRM-a, članovi 1. HRVCON-a opravdali su u pravom smislu riječi, na ponos Hrvatske vojske i naše domovine. Još jednom smo dokazali da nema tog izazova na koji hrvatski mornari ne mogu uspješno odgovoriti i ujedno se potvrdili kao neizostavan čimbenik sigurnosti na moru unutar Saveza", istaknuo je Dojkić.

Zapovjednik 1. HRVCON-a NATO-ove operacije "Sea Guardian", kapetan korvete Nikola Bašić je rekao kako su brod i posada bili potpuno uvježbani i spremni za sve zadaće, što su na kraju uspješno i realizirali. "Pokazali smo uvježbanost, učinkovitost, održivost i samostalnost djelovanja u svim fazama operacije", rekao je Bašić.

U izjavi novinarima istaknuo je kako je raketna topovnjača "Vukovar" u toj operaciji prešla najviše milja među brodovima u taktičkoj grupi te je pokrivala područje dugo oko 180 nautičkih milja i prosječno široko 100 nautičkih milja od zapadne obale Sicilije do obale Tunisa i prema Malti.

"Naša zadaća je bila stvaranje cjelovite pomorske situacijske slike, identifikacija potencijalnih prijetnji i njihovo praćenje i otkrivanje te razmjena podataka", objasnio je Bašić.