ŠEPAROVIĆ:

'Vukovar je posljednja šansa za tužbu za genocid'

  • Autor: VLM agencija
  • Zadnja izmjena 14.11.2011 22:01
  • Objavljeno 14.11.2011 u 22:00
HRVATSKA SRBIJA ZASTAVA

HRVATSKA SRBIJA ZASTAVA

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Antonio Bronic/PIXSELL

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine danas je u Vukovaru počeo dvodnevni 14. Znanstveno-stručni skup Vukovar 91 – dvadeset godina poslije, koji organizira Područni ured Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. Prema riječima Dražena Živića, voditelja vukovarskog Područnog centra Instituta Ivo Pilar, u dosadašnjih 13 susreta pokrenuto je raspravljano nizu pitanja koja se tiču nedavne povijesti Vukovara

'Danas, 20 godina od tragedije Vukovara, možemo reći da sva načela i vrednote na kojima je počivala hrvatska obrana nisu dovoljno valorizirane u razvoju Hrvatske kao države. Hrvatska se često razvijala mimo vukovarskih načela obrane, a naše je mišljenja da je hrvatska država trebala biti vukovarska Hrvatska i na tim temeljima i načelima da se razvija', rekao je Živić.

Na skupu je jedan od govornika bio i Miroslav Tuđman koji je istakao da je Hrvatska od samoga stvaranja suočena s određenim mitovima da bi odnos snaga bio kakav je bio, a da se svaka hrvatska država naziva fašističkom i zločinačkom.

'Stratezi tih mitova ne žive u Hrvatskoj, a treba znati i da se ti projekti financiraju također izvana. Kada je prestalo njihovo financiranje, došlo je do bankrota tih projekata', rekao je Tuđman. Nekadašnji ministar u Vladi RH Zvonimir Šeparović najviše je govorio o tužbi za genocid koju je Hrvatska podnijela protiv Srbije.

'Vukovar je Hrvatskoj posljednja šansa na Međunarodnom sudu da dobije tužbu za genocid koju smo podnijeli protiv Srbije. Imamo šansu da dobijemo spor i Hrvatska nikako ne bi smjela odustajati od te tužbe. U Vukovaru se do poda moramo pokloniti žrtvi Vukovara, inzistirati na osudi onih koji su doveli do genocida, tražiti da se osude krivci, ali i država koja je to učinila', rekao je Šeparović koji smatra da niti jedna Vlada RH ne bi smjela odlučivati o mogućem povlačenju tužbe te da to mogu učiniti samo građani Hrvatske putem referenduma.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi