saborska oporba

Vukovac: Sramota me čitati o poljoprivredi, ova država razvija samo uvoz hrane

19.05.2023 u 10:53

Bionic
Reading

Saborska oporba obrušila se u petak na podatke iz Godišnjeg izvješća o provedbi Nacionalne razvojne strategije Hrvatske do 2030., prozivajući vlast da „manipulativno prezentira statističke“ podatke i prikazuje stvarnost boljom nego što je

Iz HDZ-a to odbacuju, a Marko Pavić (HDZ) oporbi poručuje kako je zapravo brinu Vladini uspjesi, rast plaća, BDP-a, zaposlenosti. Broj nezaposlenih prvi je put pao ispod 100 tisuća, imamo rekordnu zaposlenost, plaće su u mandatu ove Vlade rasle 40 posto, mirovine 30 posto, sada smo na 73 posto BDP-a prosjeka EU, nabrajao je HDZ-ov zastupnik, ističući da to brine oporbu. Oporba, međutim, drugačije vidi hrvatsku stvarnost.

Život u Hrvatskoj je sve bolji, a ljudi odlaze, nema logike, kazao je Damir Bajs (Fokus), podsjećajući na podatke DZS o velikom padu broja stanovnika u posljednjem desetljeću. Daniel Spajić (DP) tvrdi da je iz Hrvatske iselilo više od 500 tisuća ljudi, da je velik broje otišao, a nije se odjavio, jer si tamo gdje su otišli ne mogu platiti liječenje.

  • +3
Sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Ružica Vukovac (PH) kaže da je Vladino izvješće za 2021. pokazatelj koliko licemjerna vlast može biti, da u njemu primjećuje demagogiju, kad se govori o demografiji – u zemlji iz koje se isljava, populizam kad se govori o učinkovitom pravosuđu. Sramota me čitati o poljoprivredi, o samodostatnosti u proizvodnji hrane, ova država razvija samo uvoz hrane, istaknula je. Navodi u Izvješću vrijeđaju prosječnog građanina, nekoga tko nema iskaznicu HDZ-a, rekla je Vukovac.

Katarina Peović (RF) predlaže da se Izvješće nazove izvješćem o o provedbi strategije razvoja paralelne stvarnosti. Tvrdi da ono manipulativno prezentira statističke podatke, da se ljude uvjerava da ne vide dobro svojim očima i da trebaju vjerovati ono što im HDZ kaže.

Davor Bernardić (Socijaldemokrati) kaže kako Izvješće pokazuje da Hrvatska ne zna gdje ide, da je situacija u njoj takva da je prodano manje-više sve što je vrijedno, da su najpametniji iselili van. U Hrvatskoj se se razvoj događa slučajno, ustvrdio je i naveo da je Izvješće puno grešaka, da je rađeno tek toliko da se napravi. Propituje i podatke o zaposlenosti, te kaže da u Hrvatskoj već radi „200 tisuća Azijata koji će uskoro biti najveća nacionalna manjina i ključna politička stranka“.

sve osim nogometa