sastanak u umagu

Vučković: Ribari ne smiju trpjeti zbog spora sa Slovenijom

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 17.11.2020 14:52
  • Objavljeno 17.11.2020 u 14:52
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u utorak je na sastanku s lokalnim udruženjima obrtnika i savudrijskim ribarima, istaknula da ribari ne smiju trpjeti nikakve posljedice pograničnog spora sa Slovenijom u Savudrijskoj vali, pogotovo financijske.

"Po pitanju spora u Savudrijskoj vali, Hrvatska i dalje stoji iza svog stava da je riječ o presudi koja nije priznata jer je donesena u kontaminiranom procesu. Mi ćemo, kao i uvijek do sada, pred odgovarajućim međunarodnim tijelima i sudovima ustrajati i dokazivati naše stavove koje podržava i međunarodno pravo. Vjerujemo u pozitivno rješenje, jer nam se strpljiv i pravno-argumentiran pristup dosad isplatio, pa se nadam da će i dalje", rekla je Vučković nakon sastanka održanog u utorak u Umagu.

Ustvrdivši kako ribarima nije lako raditi pod takvim pritiskom i u takvim okolnostima, naglasila je kako ministarstva pravosuđa, vanjskih i unutarnjih poslova te poljoprivrede, svako na svoj način, nastoje tu situaciju olakšati.

"U tome za sada uspijevamo. Hrvatska je angažirala i pravnu pomoć za ribare i oni što se toga tiče nemaju financijskih poteškoća, niti operativnih. Cijeli postupak vodi Ministarstvo pravosuđa koji je angažiralo pravnu pomoć u inozemstvu", rekla je Vučković.

Slovenci i dalje šalju kazne hrvatskim ribarima

Savudrijski ribari upozorili su da im gotovo svakodnevno stižu kazne iz Slovenije zbog navodnog kršenja crte razgraničenja.

"Mi te kazne ne priznajemo jer se radi o našem akvatoriju i naši ribari ondje najnormalnije love ribu i izlaze brodovima. Pri tome imaju svu potporu MUP-a i svih drugih ministarstava. Angažirali smo slovenskog odvjetnika koji ih već dulje vrijeme zastupa, a mi snosimo te troškove, dok on ulaže sve pravne lijekove koji su potrebni u Sloveniji", rekao je pomoćnik ministra pravosuđa Ivan Crnčec

Zadovoljan današnjim sastankom i potporom Ministarstva poljoprivrede je ribar Diego Makovac, koji je potvrdio kako ribari izlaze na more u pratnji policije, što je, kako je rekao "postala rutina".

Kaže da svakodnevno pristižu po dvije-tri kazne iz Slovenije te kako ih je do sada skupio gotovo tisuću, svaku između 400 i 800 eura. 

Ministrica Vučković izvijestila je da se na sastanku razgovaralo i o budućoj uredbi koja će na regulirati korištenje europskih sredstava za ribarstvo i hortikulturu.

Podsjetila je na jučerašnji početak isplate predujmova za izravna plaćanja za 2021. godinu u iznosu od 1,56 milijardi kuna, što je 200 milijuna kuna više nego za 2020. godinu. 

"Uvijek nastojimo reagirati i dodatnim potporama. Sinoć smo postavili na elektronsko savjetovanje novi program kojim ćemo nastojati pomoći poljoprivrednim proizvođačima u sektoru govedarstva, svinjogojstva, voćarstva i povrća", rekla je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!