NEOČEKIVANO

Vučić u talijanskim novinama ishvalio Tita

28.09.2016 u 15:52

Bionic
Reading

Predsjednik srpske Vlade Aleksandar Vučić dao je intervju za talijansku La Repubblicu u kojem je iznimno pozitivno govorio o jugoslavenskom diktatoru Josipu Brozu Titu. U podužem razgovoru talijanski novinari pokazali su prilično veliko nepoznavanje situacije u srpskoj politici opisavši Vučića kao mladog, liberalnog i europski orijentiranog političara

Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini, posebno nakon referenduma o Republici Srpskoj, Vučić je kazao da je potrebno zaustaviti međusobna neprijateljstva, ocijenivši da mržnje ima više nego što je bilo prije 21 godinu. Također, Vučić vjeruje da Europi istječe vrijeme i da brzo moramo ponuditi našim narodima svjetliju budućnost inače ćemo ići prema međusobnim sukobima.

Pohvalio se da je kod kuće stabilizirao državne financije iako mu nitko na početku nije vjerovao. Potom je kazao da je Tito, iako je bio autoritaran vođa, iza sebe ostavio industrijaliziranu zemlju, proizvođača zrakoplova i automobila. 'A mi svi iz bivše Jugoslavije smo sve uništili', kazao je Vučić za La Repubblicu. Nije želio ocijeniti Miloševića jer je to teška tema koju bi ostavio povjesničarima posebno jer stvara razdor među Srbima.

Govoreći o Hrvatskoj, Vučić je kazao da su nakon mađarske ograde i hrvatskih kontrola oni kao siromašna zemlja došli u situaciju da se bave masama emigranata, neke zemlje željele su Srbiji uvesti sankcije, ali se njemačka kancelarka Angela Merkel tome usprotivila. 'To nikad nećemo zaboraviti. Bez Merkel, čiju bih politiku nazvao dalekovidnom, na Balkanu bi sve bilo mnogo opasnije', zaključio je Vučić.