skup u drvaru

Vučić: Srbi neće dopustiti da ih Hrvati i Bošnjaci nazivaju agresorima

13.09.2019 u 22:30

Bionic
Reading

Srbi neće dopustiti da ih Hrvati i Bošnjaci nazivaju agresorima, upozorio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u Drvaru, gradiću u BiH koji su hrvatske snage zauzele 1995. što Srbi smatraju okupacijom i etničkim čišćenjem

Drvar, Grahovo i Bosanski Petrovac većinske su srpske općine koje su Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće obrane zauzele u jesen 1995. od snaga bosanskih Srba u sklopu napora za okončanje rata u BiH.

Prema srpskim dužnosnicima, iz tih je općina u zapadnoj Bosni tada prognano ili je pobjeglo 120.000 Srba.

"Večeras obilježavamo stradanje našeg naroda. Svi pokušavaju umanjiti naše žrtve i proglasiti nas agresorima. I ne samo rata 90-ih, nego i onih koji su stvarali nacističke države. Iznenada su i oni postali osloboditelji“, rekao je Vučić na skupu u povodu "Dana sjećanja" na Srbe stradale u 20. stoljeću.

Upozorio je kako Srbi neće prihvatiti krivotvorenje povijesti. "Poštujemo Hrvate, poštujemo Bošnjake i želimo u miru s njima živjeti desetinama, stotinama godina. Ali ne damo da se od srpskog naroda pravi krivca za ono za što nije bio kriv“, istaknuo je.

Srpski član kolektivnog predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je 'hrvatska armada' etnički očistila Srbe u Drvaru i zapadnoj Bosni.

"Ovaj Drvar, Grahovo, Glamoč je bio izgubljen jer je armada Hrvatske etnički očistila ove krajeve“, kazao je Dodik.

Vučić je također najavio da će Srbija izgraditi crkvu na Petrovačkoj cesti kojom su se hrvatski Srbi povlačili iz Hrvatske u BiH kada su hrvatske snage u akciji 'Oluji' u ljeto 1995. oslobađale dotad okupirana područja Hrvatske.

  • +22
Skup u Drvaru Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

"Baš na Petrovačkoj cesti izgradit ćemo crkvu gdje su Srbi najviše stradali. Srbija će izdvojiti taj novac“, dodao je.

Drvar, Jajce i nekoliko drugih gradova u zapadnoj Bosni osvojile su hrvatske postrojbe u sklopu vojno-redarstvene operacije Maestral koja je kasnije dovela do kraja rata i potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ranije su hrvatski predstavnici u Hercegbosanskoj županiji najavili obilježavanje 24. obljetnice 'oslobađanja Drvara' i zapadne Bosne u Drvaru, no taj je događaj otkazan.

Hrvatski dužnosnici su u petak u Jajcu obilježili vojno-redarstvenu operaciju 'Maestral' i oslobođenje toga srednjobosanskog grada od srpskih snaga. 

Nakon što su hrvatska vojska i policija u operaciji "Oluji" u kolovozu 1995. porazili snage pobunjenih Srba u Hrvatskoj i oslobodili dotad okupirani teritorij, u suradnji s vlastima BiH isplanirana je zajednička operacija "Maestral" koja je provedena u rujnu 1995.

Akcija je trajala od 8. do 15 rujna i rezultirala je oslobađanjem oko dvije i pol tisuće četvornih kilometara teritorija BiH. Uz Drvar, tada su oslobođeni Jajce i Šipovo.