ne žele republiku bih

Vučić smiruje Dodika nakon deklaracije SDA, koju je osudio i Hrvatski narodni sabor

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 21.09.2019 16:39
  • Objavljeno 21.09.2019 u 16:39
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je u subotu najviše političke dužnosnike Republike Srpske (RS) na suzdržanost u povodu usvajanja Deklaracije Stranke demokratske akcije (SDA), koja se u RS doživljava ko "antisrpska" i "antidejtonska", te podsjetio da se Srbija, kao supotpisnica i jamac mirovnog sporazuma iz Daytona, obvezala na uzajamno priznanje s BiH kao suverene države, te da je dužna čuvati poredak, ali i reagirati dajući svoj sud i mišljenje

Vučić se u Beogradu sastao s predstavnicima parlamentarnih stranaka u Skupštini Republike Srpske i dužnosnicima tog entiteta, predvođenim srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom koji je za Deklaraciju SDA rekao da je "antisrpska, andejtonska i protuustavna", te da "ugrožava osjećaj stabilnosti".

Deklaraciju, u kojoj SDA inzistira na izmjenama Ustava i preuređenju BiH koje bi vodilo uspostavi prijeratne Republike BiH, ukidanju entiteta i županija, te vladavini većine u državi u kojoj Bošnjaci po zadnjem popisu imaju više od 50 posto pučanstva, i predstavnici Hrvata u BiH ocijenili su ranije nedobronamjernom po Hrvate i državu BiH.

Dodik je u Beogradu, odbacujući Deklaraciju SDA, poručio da je Republika Srpska spremna tražiti svoje pravo na samopredjeljenje do odcjepljenja.

On je naglasio da su predstavnici političkih stranaka u RS "jedinstveni u osudi Deklaracije" i poručio da treba ići u Narodnu skupštinu i predložiti da bilo kakva odluka podrazumijeva aktiviranje prava na odcjepljenje Republike Srpske.

"Spremni smo braniti Republiku Srpsku - najvažnija je poruka danas i trebamo se vratimo dijalogu i Daytonu", sumirao je Dodik današnji sastanak u Beogradu.

Poruka predsjednika Srbije Vučića, koji nije želio javno dati svoj sud o Deklaraciji SDA, je da treba biti suzdržan i ne reagirati prenaglo, imajući u vidu interese i BiH i regije.

"Politika Srbije jest da moramo biti vrlo suzdržani. Pozivamo i Dodika i (predsjednicu RS) Željku Cvijanović da pokažu punu suzdržanost, da ne reagiraju prenagljeno i protivno interesima RS, Srbije i BiH, da sačuvamo mir i stabilnost", apelirao je Vučić.

  • +5
  • +2

Aleksandar Vučić

Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

"Bilo kakav sukob bi značio ekonomski krah dobre budućnosti za sve nas", naglasio je predsjednik Srbije.

Odbacujući ocjene i poruke da Srbija ne treba brinuti o interesima BiH, Vučić je pozvao "sve čimbenike na smirivanje napetosti i poštivanje sporazuma iz Daytona" i poštivanje jedne države s dva entiteta i dogovora sva tri konstitutivna naroda.

Ta pozicija se jedino može mijenjati dogovorom svih, a ne nametanjem volje jednog naroda drugima, naglasio je Vučić i poručio da je Srbija, kao supotpisnica, dužna čuvati poredak uspostavljen mirovnim sporazumom iz Daytona.

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH, koji okuplja najveći broj hrvatskih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, ocijenio je ranije Deklaraciju SDA kao "rušilačku " i nedobronamjernu za Hrvate i državu.

U priopćenju od 15. rujna HNS BiH je ocijenio da promjene na koje poziva Deklaracija SDA poništavaju odredbe sporazuma iz Daytona i Washingtona kojim je zaustavljen rat u BiH.

Zbog toga je HNS BiH odbacio ciljeve i smjer djelovanja koji su definirani u Programskoj deklaraciji SDA usvojenoj na Kongresu stranke kazavši da su štetni za Hrvate i državu BiH, a Deklaraciju "potpuno neprihvatljivom za opstojnost i stabilnost države BiH".

"Ovakva Deklaracija osobito je neprihvatljiva za Hrvate, koji se dugi niz godina u svim razgovorima s partnerima s bošnjačke strane bore za jedan od najvažnijih temelja države - jednakopravnost svih naroda i građana“, navodi se u reagiranju iz HNS-a BiH.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!