politički sukob

Vučić očekuje provokacije tijekom nedjeljnih lokalnih izbora na sjeveru Kosova

17.05.2019 u 12:41

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u petak da očekuje da će u nedjelju, u vrijeme lokalnih izbora na sjeveru Kosova, biti provokacija i incidenata jer je, kako tvrdi, albanskoj strani cilj oslabiti Srpsku listu i sjever kako bi taj dio Kosova, većinski naseljen Srbima, ostao nezaštićen

Vučić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) ustvrdio da kosovske vlasti planiraju uhititi 26 policajaca sa sjevera Kosova i još 15 osoba, pod izgovorom da su sudjelovali u korupciji, a cilj je, po njegovim riječima, da 'sjever ostane nezaštićen i da bi mogli uraditi najprljavije stvari protiv našeg naroda'.

On tvrdi kako bi potom uslijedio završni čin pokušaja potpunog ovladavanja prostorom gdje žive Srbi na Kosovu.

'Onda bi rekli – doveli smo vas pred svršeni čin kao Hrvati prije 'Oluje'', rekao je Vučić za RTS, navodeći da je Srbija o albanskim namjerama na sjeveru izvijestila međunarodne institucije.

'A Srbija će reagirati suzdržano, smireno, ali će sačuvati i zaštititi svoj narod', rekao je Vučić.

Srbijanski predsjednik kazao je da ne očekuje da će izbori na Kosovu proteći mirno, a sunarodnjake je zamolio da iziđu na glasanje u što većem broju i 'da pokažu svoju ljubav prema otadžbini Srbiji'.

'Ja ne krijem kada kažem da Beograd ima najbolje odnose sa Srpskom listom. Kao što znate, Kosovo je po Ustavu srpski teritorij', naglasio je Vučić, čija zemlja i dalje ne priznaje neovisnost Kosova.

U četiri općine većinski naseljene Srbima na sjeveru Kosova u nedjelju se održavaju lokalni izbori koje su raspisale prištinske vlasti, a na njima sudjeluje i Srpska lista, sestrinska stranka Srpske napredne stranke, srbijanskog predsjednika Vučića, uz pomoć koje Beograd kontrolira sjeverni dio.

Komentirajući rezoluciju koju je Skupština Kosova usvojila u četvrtak, optužujući Srbiju za genocid tijekom sukoba na Kosovu koncem 90-ih, Vučić je rekao da neki narodi na Balkanu ne razumiju i ne mogu pronaći put u budućnost.

'Jedini put koji vide jest mržnja prema srpskom narodu, iako će uvijek reći da je to protiv onih koji su činili zločine prema njihovom narodu. I ne mogu se okrenuti ni radu, ni poslu, trgovini, ekonomiji', ocijenio je Vučić dodavši da je Srbija upozoravala i na ovu rezoluciju i na donošenje drugih odluka zbog kojih se svaki Srbin (na Kosovu) treba osjećati uplašeno.