UNMIK I KFOR

Vučić najavio da će 'jedna velika sila' zatražiti povlačenje s Kosova, stigao mu je odgovor

14.05.2021 u 15:08

Bionic
Reading

Za izmjene i dopune mandata Misije Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK) neophodna je odluka Vijeća sigunosti, izjavila je danas za Radio Slobodna Evropa (RSE) glasnogovornica UNMIK-a Sanam Dolatshahi, nakon izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će jedna od velikih sila uskoro službeno zatražiti povlačenje snaga KFOR-a i UNMIK-a sa Kosova

'Rezolucija 1244 (1999) Vijeća sigurnosti utvrđuje mandat međunarodnog civilnog i sigurnosnog prisustva na Kosovu i, kao takva, svako prilagođavanje misije zahtijeva odluku Vijeća sigurnosti', navela je Dolatshahi u odgovoru za RFE.

'Sve odluke u NATO-u, uključujući i one o KFOR-u, donose se uz konsenzus svih 30 država članica', naveo je jedan dužnosnik NATO-a za Radio Slobodna Evropa komentirajući jučerašnju izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je 'Srbija iz obavještajnih izvora dobila informaciju da će jedna od velikih sila uskoro krenuti u službeno traženje povlačenja snaga KFOR-a i UNMIK-a sa Kosova'.

Vučić je precizirao da ne može reći o kojoj sili je riječ, ali da su u pitanju obavještajni podaci iz službenh izvora. Službenik NATO-a je istaknuo da Sjevernoatlantski savez dugi niz godina doprinosi stabilnosti u zemljama na Zapadnom Balkanu i da ostaje posvećen regiji. 'Naša misija KFOR zasniva se na Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a iz 1999. godine, kako bi se osiguralo sigurno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu', rečeno je iz NATO-a.

Predsjednik Vučić je rekao da će o tome pokušati razgovarati s glavnim tajnikom NATO.a Jensom Stoltenbergom u Bruxellesu 17. svibnja, kako bi svojim ugledom doprinio da do toga ne dođe.

Vučić je eventualno povlačenje KFOR-a i UNMIK-a sa Kosova nazvao 'katastrofom'. UNMIK je uspostavljen 2000., nakon zračnih napada NATO-a na tadašnju SR Jugoslaviju. Nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, 2008. godine, UNMIK je najveći broj svojih zaduženja predao Misiji EU-a za vladavinu prava na Kosovu (EULEX). Međunarodne mirovne snage pod vodstvom NATO saveza, odnosno, KFOR (Kosovo Force, Kosovske snage) na Kosovu su raspoređene u lipnju 1999., nakon povlačenja srpskih snaga sa Kosova, a cilj im je sigurnost na Kosovu nakon okončanja sukoba.