U PATRIJARŠIJI O KARADŽIĆU

Vučić i Irinej zdušno za opstanak Republike Srpske

25.03.2016 u 12:44

Bionic
Reading

Srbija ne može dozvoliti ugrožavanje postojanja i opstanka Republike Srpske, ustvrdili su na današnjem sastanku srbijanski premijer Aleksandar Vučić i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej

Kako prenosi Tanjug, premijer i patrijarh su nakon sat i pol razgovora novinarima poručili da će se Srbija ponašati u skladu s Daytonskim sporazumom i poštovati integritet BiH, ali i Republike Srpske.

'Srbija ne može dozvoliti ugrožavanje postojanja i opstanka Republike Srpske, rekao je Vučić i dodao da je s patrijarhom razgovarao i o presudi Haškog suda, kojom je jučer prvi predsjednik RS Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora.
Vučić nije propustio podsjetiti da su pred srpskim narodom velike godišnjice, između ostalog i godišnjica stvaranja logora Jasenovac.

Patrijarh Irinej rekao je, pak, da u RS živi srpski narod i da država i Crkva trebaju raditi na tome da Srbija i RS pomažu jedna drugoj kako bi se očuvao identitet srpskog naroda, što prema njegovim riječima podrazumijeva tekovine, kulturni identitet, ime, jezik, zaključivši kako je to 'sveta dužnost i crkve i države'.

Tijekom razgovora Vučič i Irinej su odnose države i SPC-a ocijenili dobrim, dok je srbijanski premijer naglasio kako je država opstala zahvaljujući SPC-u, jer 'tamo gdje je ima, a nema srpske države, naš narod opstaje zahvaljujući njezinoj nazočnosti, a malo tko bi opstao u Lici, Baniji, Kordunu te u drugim dijelovima Hrvatske da nije Crkve, a slično je i na Kosovu i Metohiji'.