prometna trilaterala

Vučić, Erdogan i šefovi BiH u Beogradu 'potezali mape' i ucrtavali autoceste i pruge

08.10.2019 u 17:26

Bionic
Reading

Kada povezujete ljude, onda oni mnogo više razmišljaju o boljem životu i drugačijem životnom standardu, umjesto o tome kako i na koji način da se svađaju, poručio je u utorak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u Beogradu nakon trilateralnog summita Srbija-Turska-Bosna i Hercegovina i rekao da su danas 'prvi put potezali mape na kojima su ucrtavali autoceste i pruge' koje će povezivati ljude u regiji

Vučić je na trilaterali bio domaćin turskom šefu države Recepu Tayyipu Erdoganu i članovima Predsjedništva BiH Željku Komšiću, Miloradu Dodiku i Šefiku Džaferoviću, a nakon današnjeg sastanka dvojica predsjednika i članovi Predsjedništva BiH sudjelovat će na ceremenoji proglašenja početka radova na izgradnji dionice autoceste Beograd–Sarajevo u koju će biti uloženo 250 milijuna eura.

'Mislim da smo svi sa zadovoljstvom gledali u te mape. Kada povezujete ljude, onda oni mnogo više razmišljaju o standardu, nego kako da se svađaju', rekao je Vučić poslije trilateralnog sastanka i zahvalio turskom predsjedniku za angažman kojim doprinosi stabiliziranju odnosa na Balkanu.

Turski šef države, koji od jučer boravi u posjetu Srbiji, drugom u posljednje dvije godine, današnji je trilateralni summit ocijenio kao 'plodonosan', te najavio sljedeći sastanak u BiH, a potom i u Turskoj.

'Odlučni smo nastaviti trilateralni mehanizam', poručio je Erdogan.

Turski predsjednik uvjeren je u poboljšanje odnosa Srbije i BiH, ali najvažnijom poantom trilaterale ocijenio to što se razmišlja o cijeloj regiji, istaknuvši da će autocesta Beograd–Sarajevo 'još više zbližiti Srbiju i BiH' i potaknuti mnogo važnije stvari u budućnosti.

'Put je sinonim civilizacije i života. Ako imamo put između dva naroda, to će još više utjecati na građane i na sprečavanje migracija, učinit će regiju privlačnim mjestom i ljudi više neće odlaziti iz domovine', ocijenio je Erdogan.

Turski šef države sugerirao je da se problemi s formiranjem izvršne vlasti u Sarajevu moraju čim prije riješiti jer se bez vlade ne može efikasno raditi i odlučivati.

Trojica članova Predsjedništva BiH suglasna su da će autocesta Beograd - Sarajevo dodatnim povezivanjem Srbije i BiH omogućiti bolju komunikaciju, a srpski član trojnog tijela u BiH Milorad Dodik trilateralu je ocijenio kao 'dobar forum i dobar oblik suradnje', istaknuvši spremnost za nastavak razgovora triju zemalja u današnjem formatu.

'Erdoganove riječi da treba izbjeći svaki, eventualni etnički sukob na ovim prostorima i graditi mir svakako su prihvatljive za sve nas. Želimo to i činimo i da u tome i uspijemo', rekao je Dodik.

Sadik Džaferović sugerirao je intenzivniju suradnju između institucija Srbije i BiH kako bi se čim prije rješavala otvorena pitanja koja imaju dvije države.

Željko Komšić ukazao je na nove ideje koje su se javile o novim infrastrukturnim projektima razvoja željezničke mreže koji 'jesu skupi ali su korisni', jer povezuju dvije zemlje na nekim komunikacijskim pravcima koji su nedovoljno izgrađeni ili 'zakrčeni prometom'.

Poslije trilaterale u Beogradu državna izaslanstva Srbije, Turske i BiH nazočit će otvaranju radova na dionici autoceste Beograd-Sarajevo od Kuzmina do Rače, na granici s BiH, prema Bijeljini, Brčkom i Tuzli.