svijet u sedam dana

Vrućine poharale Europu, Nijemci ispili rekordne hektolitre piva, usjevi manji 50 posto

05.08.2018 u 10:19

Bionic
Reading

Prvi predsjednički izbori u 38 godina u Zimbabveu završili su vojskom i mrtvima na ulicama Hararea. Od prvog kolovoza Berlin je uveo besplatne jaslice i vrtiće. Zbog uništene ljetine uslijed rekordnih vrućina njemački farmeri od države traže milijardu eura odštete. U Južnoj Koreji održan 1345. prosvjed protiv prisile korejskih djevojaka da japanskoj vojsci tijekom Drugog svjetskog rata služe kao seksualno roblje. O zanimljivim i bitnim događajima prošlog tjedna čitajte u pregledu Davorke Grenac

U doba kiselih krastavaca obično nema velikih događanja u svijetu iako teroristi ne miruju. No mediji su jedva zabilježili novi napad u afganistanskom gradu Džalalabadu, ovaj put na ured izbjeglica, s 15 mrtvih. Ne zna se tko stoji iza njega, ali se pretpostavlja da je riječ o tzv. Islamskoj državi.

Pod suncobranima na plaži teško je čitati prošlotjedno izvješće o 675 ubijenih osoba i 807 ranjenih u Iraku tijekom proteklog srpnja, dobrim dijelom pripadnika vojske Islamske države, poginulih u najnovijim operacijama, kao i prosvjednika protiv katastrofalnih uvjeta života u južnim dijelovima zemlje.

U Zimbabveu su prošlog ponedjeljka održani prvi predsjednički izbori u 38 godina, otkako je u predsjedničku fotelju zasjeo Robert Mugabe i nije se iz nje micao sve dok ga vojska prošlog studenog nije prisilila na ostavku, a on napunio 92 godine. Izbori bi trebali odrediti budućnost bivše britanske kolonije sljedećih desetljeća.

Zemlja je u gospodarskom kolapsu, nezaposlenost na vrhuncu, infrastruktura u raspadu, pa je narod jedva dočekao da može birati između dva kandidata: Mugabeova zamjenika, 75-godišnjeg Emmersona Mnangagwea, zbog političke lukavosti zvanog Krokodil, političara čvrste ruke, predsjednika dugogodišnje vladajuće stranke Zanu-PF zvane Lacoste, te 40-godišnjeg odvjetnika i pastora Nelsona Chamise, vođe opozicijskog Pokreta za demokratske promjene (MDC), odličnog govornika i pristalice radikalnih promjena, ali mu zamjeraju nerealna obećanja kao što su gradnja željeznice sa superbrzim vlakovima i domaćinstvo Olimpijskih igara.

Na biračka mjesta izašlo je više od 70 posto glasača, ispitivanja su davala blagu prednost Mnangagweu, ali glasački listići nisu bili ni izbrojani, a sve je završilo u suzavcu, šmrkovima, vojnim helikopterima u zraku, krvi i s troje mrtvih na ulicama Hararea jer je vojska pokušala zauzdati prosvjednike koji su tvrdili da su povijesni izbori namješteni. Za nemire se optužuje vlada i izborna komisija (ZEC) zbog kašnjenja objave prvih rezultata, najavljujući ih tek za subotu 4. kolovoza, što je sumnjivcima dalo dodatnog štofa za optužbe o krađi i namještanju glasova. Ipak, u petak su proglašeni službeni rezultati: Emmerson Mnangagwa je osvojio tijesnih 50 posto, a Nelson Chamisa sa 44.3 posto ne priznaje rezultat i pobjednikom proglašava sebe.

>>>Oporba u Zimbabveu proglasila pobjedu svog kandidata - mlađahnog odvjetnika i pastora

Nelson Chamisa Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U Južnoj Koreji Drugi svjetski rat i japanska okupacija (1910. - 1945.) još nisu sasvim gotovi. Unatoč najgorem toplinskom valu u zadnjim desetljećima, prošle srijede ispred japanskog veleposlanstva u Seulu okupilo se 500 prosvjednika, uglavnom srednjoškolaca i studenata, na 1345. prosvjedu protiv prisile korejskih djevojaka da služe kao seksualno roblje japanskoj vojsci tijekom rata, izvijestio je dnevnik Korea Times. Zahtjev za isprikom i odštetom žrtvama, danas rijetkim preživjelim staricama u devedesetim godinama, vuče se desetljećima, a sporazum iz 2016. sklopljen u vrijeme vlasti opozvane južnokorejske predsjednice Park Geun-hye ne zadovoljava nijednu stranu te se prosvjedi uporno nastavljaju u organizaciji Mreže dobrovoljaca Koreje, domoljubne organizacije za promicanje prave slike zemlje i povijesne vjerodostojnosti.

Isti list istodobno je objavio vijest o premještanju američkih vojnih trupa iz južnokorejskih baza nedaleko od gradova Uijeongbua i Dongducheona na jugu zemlje u blizinu sjevernijeg grada Pyeongtaeka. Premješta se 85.000 vojnih lica i njihovih obitelji, a za njima se na selidbu pripremaju i današnje 'djevojke za zabavu'.

Prostitutke su ranijih godina bile Korejke, ali osamdesetih i devedesetih zamijenile su ih Ruskinje i Filipinke, no otkako su korejske vlasti ruskim 'plesačicama' ukinule tzv. e-vize predviđene za zabavljače, teret zadovoljavanja američkih dečki pao je na pleća Filipinki, žrtava trgovine bijelim robljem. Za noćnim damama u Pyeongtaek seli se Durebang, agencija za pomoć prostitutkama, poznata i pod imenom 'Mjesto moje sestre', s hrabrom zadaćom da pomogne žrtvama, spriječi trgovinu ljudima i ukine prostituciju.

Katoličkoj crkvi u Čileu nije lako ovih dana: posebni istražitelji ispituju slučajeve seksualnog zlostavljanja koji uključuju 104 moguće žrtve. Pod istragom je sedamdesetak svećenika i laika, uključujući tri biskupa.

  • +11
Papa Franjo ubrzao je istragu u Čileu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dok je u nas vruća tema o demografiji otišla na odmor, u Berlinu se od prvog kolovoza uvode besplatne jaslice i vrtići, uključujući djecu mlađu od godine dana. Roditelji jedino moraju plaćati hranu za mališane, izvještava Deutsche Welle.

Ljeto je i prošlog tjedna ludovalo Europom, pa su i mediji puni pričica o preživljavaju ispod europske peke. Tako su Nijemci ispili rekordne hektolitre piva, zbog čega su proizvođači prvi put ostali bez ambalaže te mole građane da im vraćaju boce. Zbog sprženih polja kukuruza i drugih usjeva njemački farmeri traže milijardu eura odštete, a u Švedskoj je ljetina 50 posto manja od uobičajene. Uslijed vrućina procvjetala je pista u zračnoj luci Hannovera.

  • +14
Vrućine u Europi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

>>>Toplinski val zahvatio pola planeta, a u iduća dva desetljeća bit će još gore

U 'operaciji hot dog' policija u Zürichu posebnim šlapicama štiti šape svojih pasa od uzavrelog asfalta, a veterinari poručuju građanima da na isti način pomažu svojim ljubimcima. Od topljenja asfalta na plus 50 stupnjeva Celzijevih u Nizozemskoj se štite bacanjem soli, tvrdeći da je sol ljeti jednako učinkovita kao u borbi protiv poledice u zimskim uvjetima. Guardian je prošlog tjedna upozorio britanske turiste koji kreću na odmor u Španjolsku da se pripreme za roštiljanje na 44 stupnja. Izvanredno stanje proglašeno je u Litvi i Latviji...

  • +13
Požar u Grčkoj Izvor: Pixsell / Autor: Christoph Soeder/DPA/PIXSELL

P.S. Grčki turizam već dugo pati zbog ekonomske krize, okolinu Atene nedavno je pogodio požar kataklizmičkih razmjera, a na udaru su i magarci na inače idiličnom otoku Santoriniju, piše britanski tabloid Mirror. Udruga 'Pomognite magarcima Santorinija' optužuje debele američke, britanske i ruske turiste za iznurivanje četveronožaca, simbola otoka. Turisti na otok stižu s kruzera na jednodnevne izlete, u prosjeku 1000 njih dnevno, ali im se ne da pentrati otočkim kozjim stazama, nego za to jeftino iznajmljuju magarce. Stenjući pod njihovim salom, magarci se penju i spuštaju niz vrleti nekoliko puta dnevno, po zvizdanu, bez dovoljno vode i odmora. S obzirom na to da ne bi smjeli nositi teret veći od 20 posto svoje težine, stradava im kičma, mnogi na leđima imaju otvorene rane zbog lošeg sedla i obilnog tereta i životni vijek im je prepolovljen, tvrde u spomenutoj udruzi. Vlasnici su ipak našli rješenje: u posljednje vrijeme magarce pare sa snažnijim mulama da bi njihovi križanci mogli lakše nositi ono što list Mirror zove 'masnim turistima'.