MLAKAR PREBACIO ODGOVORNOST

Vrtići u Zagrebu (ne) poskupljuju

23.05.2011 u 16:35

Bionic
Reading

Hoće li vrtići za dio roditelja poskupjeti ili će ih svi plaćati 200, odnosno 400 kuna, još nije jasno jer je Ministar uprave Davorin Mlakar 'oprao ruke' od te odluke.

U odgovoru kojega su dobili Gradska skupština i gradonačelnik Milan Bandić, koji je obustavio od primjene odluku kojom se određuju cijene vrtića i tražio mišljenje Ministarstva uprave, objasnio je da je pri donošenju odluke kojom se cijene vrtića vraćaju na staro poštovana zakonska procedura, ali da nije njegovo presuđivati

Odgovornost je prebacio na Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstvo financija.

– Iz obavijesti gradonačelnika jasno je da ih je dostavio i Ministarstvu obrazovanja i Ministarstvu financija slijedom čega će ta tijela, u okviru svojeg zakonom propisanog djelokruga, ocijeniti samu zakonitost Odluke i njenu eventualnu suprotnost s posebnim zakonima – poručuje Mlakar.

Naglasio je da se “odlučivanje o meritumu stvari ne može prebacivati na Ministarstvo uprave kao tijelo nadležno za sustav lokalne i područne samouprave”.

Podsjetimo, gradonačelnik je kao dio proračuna za 2011. predložio da se vrtići plaćaju ovisno o imovinskom cenzusu, što je većina u Skupštini prihvatila. Nisu željeli da grad ostane bez proračuna jer bi to izazvalo izbore. Četiri mjeseca kasnije, u travnju, zastupnici su jednoglasno prihvatili prijedlog SDP-a, HSU-a i Nezavisne liste Tatjane Holjevac kojim se cijene vraćaju na staro - 400 kuna za vrtiće i 200 kuna za jaslice.

Bandić se bunio jer je odluka o vrtićima usko vezana uz proračun kojeg može predlagati isključivo gradonačelnik. Predsjednik Skupštine Boris Šprem ustraje u zakonskom pravu predstavničkog tijela da donosi odluke koje će gradonačelnik poštovati.