UDVARANJE DESNICI

Vrkić bi umjesto Mladena Delića slavio Božićni Ustav

22.12.2013 u 23:45

Bionic
Reading

Ne kao gradonačelnik Osijeka, nego kao građanin i televizijski pretplatnik te bivši ravnatelj HRT-a, Ivan Vrkić osjetio je potrebu reagirati na 'jučerašnje veličanje sportskog uspjeha države koja je brojnim Hrvatima nanijela mnogo zla', u emisiji 'Sport', nakon središnjeg Dnevnika HTV-a

Prilog u kojem se podsjeća na 30-godišnjicu pobjede nogometne reprezentacije Jugoslavije nad Bugarskom, čime se plasirala na Europsko prvenstvo, posvećen je prije svega legendarnom komentatoru i sportsko-novinarskoj ikoni tadašnje Televizije Zagreb, Mladenu Deliću.

Ljudi, pa je li to moguće?

'Gol! Gol! Gol! Ljudi, pa je li to moguće? Ludnica, štO je ovo? Pa je li to moguće? Kakva sreća? Tresu se tribine…' oduševljeno je te 1983. godine komentirao Delić postizanje zgoditka nakon što je u posljednjim sekundama sudačke nadoknade, pri rezultatu 2 : 2, rezignirano ustvrdio kako 'nema više vremena' za bilo što.

Bio je to gol koji je mnogima u tadašnjoj državi, pa i gledateljima u Hrvatskoj, ostao u sjećanju kao primjer sportskog čuda, nevjerice i opće razgaljenosti što su je podijelili s tada omiljenim sportskim komentatorom, trenutak neizrecive sreće što ga je pokojni Mladen Delić tako dobro artikulirao svojim emotivnim, napuklim uzvicima.

To što nas je Hrvatska televizija nakon toliko godina sinoć podsjetila na taj nezaboravan događaj, njezin pretplatnik i bivši ravnatelj, građanin Ivan Vrkić, doživio je kao uvredu i poniženje. Izrazio je čak i sumnju da bi 'takvu uređivačku politiku podržao i Mladen Delić, istinska legenda sportskog novinarstva'.
A što je to u ovom slučaju povrijedilo građanina Ivana (Ivicu) Vrkića?

To što je navedeni prilog doživio kao 'veličanje uspjeha jugoslavenske nogometne reprezentacije' i obilježavanje 'povijesno potpuno nebitnog sportskog događaja u predvečerje obilježavanja 23. obljetnice donošenja Božićnog Ustava moderne hrvatske države, donesenog upravo na današnji dan', ističe Vrkić te Hrvatskoj televiziji kao javnom servisu predbacuje što umjesto toga ne ističe više uspjehe hrvatskih sportaša kojima se možemo iskreno i bezrezervno ponositi. Stoga poziva Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski nogometni savez i sve ostale sportske saveze da reagiraju na takve postupke.

U redu protiv 'nenarodne vlasti'

Osim kao građanin i TV-pretplatnik, Vrkić je priopćenje potpisao i kao bivši ravnatelj HRT-a, implicirajući tako da se u vrijeme njegova rukovođenja tom javnom medijskim kućom, takvi propusti ne bi tolerirali.

Budući da među sportskim institucijama i savezima koje poziva na reagiranje zbog očito odnarođene Hrvatske televizije, na prvo mjesto stavlja Hrvatski olimpijski odbor, podršku bi mu prvi mogao dati upravo počasni član Međunarodnog olimpijskog odbora i bivši predsjednik HOO-a, ali i bivši ravnatelj HRT-a, kolega Antun Vrdoljak, poznat po riječima da je HRT izgradio u 'katedralu hrvatskog duha' te njome 'dobio medijski rat' protiv Televizije Srbije.

Iza Vrdoljaka koji je, nedavno citirajući pokojnog predsjednika Tuđmana da u ovoj zemlji nikad više neće biti nenarodne vlasti, gotovo plačući poručio 'A imamo je danas', mogao bi stati istomišljenik i predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko s identičnom optužbom aktualne VVlade da je 'nenarodna vlast'. U red bi potom mogao i pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić s ocjenom da je 'Hrvatskoj potrebna nova Oluja i lustracija', uspoređujući hrvatsku vlast s nacizmom i komunizmom te koji bi se zasigurno složio s Vrkićevom ocjenom o jugonostalgičarskoj uređivačkoj politici HRT-a.

Što bi na sve to rekao gradonačelnik Ivan Vrkić, koji je na tu funkciju izabran kao nezavisni kandidat SDP-a i HNS-a, okosnice aktualne 'nenarodne vlasti' u Hrvatskoj, ostaje da se osobno dogovori s Ivanom Vrkićem, potencijalnim kandidatom HDZ-a na predstojećim izborima za predsjednika Republike. Najbolje pred ogledalom.