varljivo ljeto

Vrijeme se ne smiruje, stiže nam južina, a onda nove nevere i osjetan pad temperature

02.08.2023 u 07:09

Bionic
Reading

Nestabilno razdoblje se nastavlja! Pljuskova s grmljavinom, ponegdje i olujnog nevremena bilo je već u utorak navečer. Tijekom srijede slijedi razvedravanje, u četvrtak i nova južina i zatopljenje, ali već od drugog dijela petka opet promjenjivo, uz pljuskove, grmljavinu i lokalno nevrijeme, pri čemu će i osjetno osvježiti, najprije na kopnu, zatim posvuda.

"U noći na srijedu i ujutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu kiša, često u obliku pljuskova s grmljavinom. Već prijepodne će se razvedravati, pa će ostatak dana proteći sunčano, no i malo svježije nego u utorak. Ujutro će nakratko zapuhati jaka bura, a zatim umjeren jugozapadni vjetar i jugo. Usamljeni neverin može se pojaviti u noći i duž obale srednjeg Jadrana.

Srijeda će proteći sunčano, ali u unutrašnjosti Dalmacije treba računati na poslijepodnevne pljuskove s grmljavinom. Umjereno do jako jugo popodne će prolazno okrenuti na jugozapadni vjetar. I na jugu Hrvatske prijepodne umjerena naoblaka, uz obalu i poneki neverin. Popodne će prevladavati sunčano, no u zaobalju će doći do razvoja oblaka, te je moguć i kratkotrajni pljusak. U noći će puhati burin, zatim umjereno do jako jugo', prognozirala za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

  • +43
Nevrijeme je prije par dana poharalo Novigrad i okolicu Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Dalje je navela da će u četvrtak na kopnu vladati južina i biti pretežno sunčano i vruće.

'Krajem dana uz granicu sa Slovenijom raste vjerojatnost pljuskova s grmljavinom. Od petka nestabilno s kišom, često u obliku jačih pljuskova s grmljavinom, pa bi lokalno mogla pasti znatnija količina. Temperatura zraka će se osjetno sniziti. Četvrtak na Jadranu pravi ljetni - sunčan i vruć dan. Jugo će jačati prije pljuskova praćenih grmljavinom, koji u petak stižu sa zapada. Lokalno će pasti obilna kiša u kratkom vremenu. Nakon prolaska nevera jugo će slabjeti, a na sjeveru će okretati na buru i sjeverozapadni vjetar. U subotu svježije te i dalje nestabilno, a jačih pljuskova bit će na jugu',navela je Tomislava Hojsak.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Miha Žvegelj/Neurje.si