JOSIPOVIĆ O ODUGOVLAČENJU

'Vrijedilo je pričekati i dobiti ovakvog diplomata'

10.04.2012 u 13:57

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uručio je u utorak vjerodajnice novom hrvatskom veleposlaniku u SAD-u Jošku Pari i izjavio je da su Sjedinjene Države strateški partner Hrvatske te da je upravo zato važno da Hrvatska u Washingtonu ima vrhunskog diplomata.

"Drago mi je da je upravo on veleposlanik u Washingtonu. Siguran sam da će on u svom mandatu ne samo nastaviti politiku dobrih odnosa, odnosno politiku koju provode vlada i predsjednik kao sukreatori vanjske politike, nego da će u profesionalnom smislu napraviti još i korak naprijed. ...SAD je naš strateški partner i upravo zato je važno da u Washingtonu imamo vrhunskog diplomata", rekao je Josipović u izjavi za novinare nakon što je uručio vjerodajnice Pari.

Na pitanje novinara je li Paro od početka bio njegov izbor za veleposlanika u Washingtonu i je li zbog njega odugovlačio proceduru imenovanja novih diplomata, Josipović je odgovorio da je točno da je Paro bio njegov kandidat, ali da nije točno da je radi njega odugovlačio.

"Iako, vrijedilo je pričekati i dobiti ovakvog diplomata", istaknuo je.

Paro je rekao novinarima da hrvatska vlada ima jasno definirane interese kada se radi o odnosima sa SAD-om, a to je "učvrstiti partnerstvo i savezništvo koje imamo". Kazao je da to prije svega znači da treba graditi na onome što već postoji, a to su izvanredni sigurnosno-vojni i politički odnosi.

Po njegovim riječima, prvenstvena je zadaća poboljšati gospodarske odnose sa SAD-om koji je i dalje vodeće svjetsko gospodarstvo budući da do sada Hrvatska nije iskoristila tu činjenicu. Paro je izrazio nadu da će mu "izmjene koje se najavljuju u našoj vladi olakšati posao u SAD-u u tom pogledu".

Što se tiče ukidanja viznog režima, američki uvjeti za to su vrlo jasni, rekao je Paro. "Mi smo na samom rubu zadovoljavanja kriterija", rekao je on dodajući da postoje mogućnosti za nekakve drugačije lobističke akcije u tom pogledu.

"Ja se nadam da ćemo u tome uspjeti. Gotovo sam siguran da će to biti riješeno za mog mandata".

Na pitanje novinara očekuje li se bilateralni sastanak premijera Zorana Milanovića i američkog predsjednika Baracka Obame na predstojećem summitu NATO-a u svibnju u Chicagu, Paro je odgovorio da, koliko je njemu poznato, američka administracija ne predviđa bilateralne susrete formalne vrste za vrijeme trajanja summita, ali da je sasvim siguran da će biti neformalne komunikacije.