MARENDA, BURA... I SVIZAC

Vrijedi li mito od 20 eura tri suđenja u šest godina?

28.11.2012 u 17:42

Bionic
Reading

Šest godina nakon što ga je USKOK optužio za primanje 20 eura mita, zbog čega je godinama bio suspendiran pa dobio otkaz, prometni policajac PU zadarske Ivica Šestan, u srijedu je na Županijskom sudu u Zadru osuđen po treći put, jednako kao i Ivica Madunić koji se teretio da mu je mito dao, piše Slobodna Dalmacija.

U, po treći put ponovljenom postupku, sutkinja Dijana Grancarić izrekla je Šestanu (38) uvjetnu zatvorsku kaznu od 8 mjeseci s rokom kušnje od dvije godine, dok je Madunić (41) osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od 6 mjeseci sa rokom kušnje od jedne godine.

'Kod obojice optuženika uzete su u obzir olakotne okolnosti, odnosno činjenica da je riječ o do sada neosuđivanim osobama sa primjerenim držanjem pred sudom, sudionicima domovinskog rata i očevima malodobne djece', rekla je sutkinja Grancarić u obrazloženju presude na čijem se izricanju optuženici nisu pojavili.

Osuđeni su nakon što je Vrhovni sud ukinuo zadnju presudu kojom je ista sutkinja prije dvije godine Šestana oslobodila dok je Maduniću izrekla uvjetnu osudu u trajanju od šest mjeseci s rokom kušnje od dvije godine. Suci Vrhovnog suda tu su presudu, jednako kao i onu prethodnu suca Borisa Babića koji je obojicu optuženika oslobodio, ukinuli i 'slučaj mito' vratili na ponovno suđenje.

Prema USKOK-ovoj optužnici Šestan se teretio da je 10. listopada 2006. godine između 10 i 11 sati na državnoj cesti u blizini Bibinja kao policijski službenik Postaje prometne policije PU zadarske od Ivice Madunića primio 20 eura koje mu je ovaj ubacio kroz prozor službenog automobila, te da nije evidentirao prekršaj niti je poduzeo druge službene radnje radi provođenja prekršajnog postupka.

U iznošenju obrane Šestan rekao je kako su taj dan on i kolega kod semafora u Bibinjama stali da pomognu Ivici Maduniću nakon što su ga vidjeli kako stoji pored kamiona i gleda gume, te da mu je on neopazice kroz prozor ubacio 20 eura.

Njegovu priču potvrdio je sam Madunić rekavši kako je istina da je policajcima ubacio novac u automobil bez njihovog znanja, jer im se htio zahvaliti na ljubaznosti što su stali i pokazali volju pomoći mu, a s obzirom da su odbili marendu koju im je najprije ponudio, piše Slobodna

Na suđenju 2010. godine njih su dvojica također dali zanimljiv opis događaja. Madunić je i tada ispričao kako im je ponudio marendu, jer ga je u trenutku kad ga je zaustavila policija nazvao prijatelj, vlasnik restorana. No, policajci su ga odbili jer su 'na dužnosti'.

'Kako ne bih ispao lažov, ubacio sam u policijsko vozilo 20 eura, kad već ne žele na marendu, bar da imaju za piće. Nije 20 eura mito', tvrdio je Madunić. 'Ja često tako počastim, ne samo policajce, nego sve. Ne znam je li Šestan vidio da sam mu ubacio novac'.

Šestan je 2010. u svojoj obrani naglasio kako prometnog prekršaja nije bilo, pa tako niti mita. Novac je vidio kad je kretao automobilom, te ga je stavio u pretinac u vratima, kako bi kasnije o tome podnio izvještaj. Krenuo je, tvrdi, za Madunićem, no već se bio izgubio.

'Dojavili su nam da moramo na Bili Brig, gdje nas je dočekala policija. Novac sam stavio u džep jer je na Bilom Brigu puhala bura, pa onda nosi papire iz auta', rekao je Šestan.

'Da sam uspio predati izvještaj na kraju smjene šef bi mi zbog malog iznosa vjerojatno rekao da si u trećoj smjeni kupe pizzu za taj novac', tvrdio je Šestan.