još jedna odbijenica

Vrhovni sud odbio žalbu Zdravka Mamića, sudit će mu se u odsutnosti

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 08.07.2020 11:39
  • Objavljeno 08.07.2020 u 11:38
Zdravko Mamić

Zdravko Mamić

Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Vrhovni sud odbio je žalbu Zdravka Mamića i potvrdio prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Osijeku. Time je postalo pravomoćno rješenje kojim određeno suđenje optuženiku u odsutnosti, priopćili su s tog suda

Kako je priopćio Vrhovni sud, USKOK tereti optuženika (zajedno sa drugim optuženicima) da je počinio kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja.

Iako Vrhovni sud ne spominje optuženika imenom, jasno je da je riječ o Zdravku Mamiću iz opisa kaznenog djela. 'Prema podacima u spisu protiv optuženika je raspisana međunarodna tjeralica i izdan europski uhidbeni nalog. Optuženik nije uhićen niti izručen Republici Hrvatskoj. Pored državljanstva Republike Hrvatske ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine. Trenutno se nalazi u Bosni i Hercegovini, koja država je utvrdila da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje optuženika. Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da optuženik nije dostižan državnim tijelima Republike Hrvatske. Pravilno je utvrdio i obrazložio i da postoje osobito važni razlozi za suđenje optuženiku u odsutnosti. Oni se očituju u činjenici da je optuženik optužen za kaznena djela počinjena od strane zločinačke organizacije koju je prema navodima optužnice oformio i s njom rukovodio u razdoblju preko deset godina. Prema optužnici oštećen je jedan od najeksponiranijih sportskih klubova u Republici Hrvatskoj, a optuženik je pri tome stekao izrazito veliku protupravnu imovinsku koristi na štetu tog kluba. Neupitna je i zainteresiranost javnosti za ishod tog kaznenog postupka', stoji u priopćenju Vrhovnog suda.

'Iako će se optuženiku suditi u odsutnosti to ne umanjuje njegova prava na obranu. Zakon o kaznenom postupku jamči pravo na obnovu kaznenog postupka svakoj osobi koja je osuđena u odsutnosti, uz ispunjenje zakonskih pretpostavki i kad nastupi mogućnost da joj se ponovno sudi u njezinoj prisutnosti', zaključuje Vrhovni sud.

Podsjetimo, Mamića se tereti i za izvlačenje 16,7 milijuna kuna iz Dinama. Taj novac, tvrdi se u optužnici, Mamić je izvlačio između rujna 2002. i ožujka 2007. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!