anonimno pismo

Vrhovni sud 43 dana kršio zakon: 'Ne zna se uopće koliko je takvih odluka u razdoblju od 19. srpnja do 1. rujna otišlo sa suda, to se tek provjerava'

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 15.09.2022 09:44
  • Objavljeno 15.09.2022 u 09:44
Sudnica

Sudnica

Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX

Vrhovni sud o revizijama je odlučivao u vijeću od tri suca iako od srpnja mora imati pet članova, piše u četvrtak Jutarnji list, navodeći da je najviši sud čak 43 dana ignorirao izmjene zakona

Želimo vas upozoriti na ogroman propust koji se dogodio na Vrhovnom sudu koji pokazuje da suci Građanskog odjela toga suda ne čitaju zakon. Najveća odgovornost za taj masovni propust je na predsjedniku Građanskog odjela Vrhovnog suda - Damiru Kontrecu zaduženom da taj odjel funkcionira u skladu sa zakonom", obavijestio je , očito dobro obaviješten, anonimni izvor.

Još 19. srpnja, upozorava, stupio je na snagu izmijenjeni Zakon o parničnom postupku (ZPP) prema kojem se odluke o prijedlozima za dopuštenje revizije na Vrhovnom sudu donose u vijeću od pet sudaca, umjesto u vijeću od tri suca kao što je bilo do tad. Međutim, svi suci Građanskog odjela Vrhovnoga suda, tvrdi, i nakon 19. srpnja, sve do 1. rujna, nastavili su donositi odluke po starom, nevažećem zakonu u vijećima od tri suca.

Tako glasi sukus anonimnog pisma koje je ovih dana stiglo u redakciju Jutarnjeg lista. Sudeći po načinu na koji je pisano, pisao ga je netko od pravnika ili više njih dobro upućenih u događaje na Vrhovnom sudu. Autor su se potpisali kao "zaposleni na Vrhovnom sudu RH".

"Ne zna se uopće koliko je takvih odluka u razdoblju od 19. srpnja do 1. rujna otišlo sa suda, to se tek provjerava, vjerojatno ne veliki broj jer se sve dogodilo za vrijeme godišnjih odmora pa je sustav sam po sebi usporen i treba vremena da odluke budu upućene nižim sudovima koji ih dostavljaju strankama - a možda će pokušati zataškati pogrešku i tražiti od nižih sudova da vrate te nezakonite odluke ponovno na Vrhovni sud pa isprave pogrešku, što je nezakonito", stoji u dopisu.

Njegov autor, ili više njih, ističe kako će se sad angažirati čitav sustav da se pogreške poprave, a krupne pogreške ne bi bilo da su suci pratili zakonske izmjene.

S Vrhovnog suda nisu odgovorili na naša konkretna pitanja, no da je do ovakve prakse doista došlo nisu opovrgnuli. Valja pojasniti da je ZPP za suce koji sude u građanskim predmetima - laički rečeno - Biblija sudovanja, piše novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!