PREKVALIFIKACIJE

Vrdoljak se promptno posuo pepelom na Facebooku zbog sporne izjave o profesorima

01.10.2018 u 14:46

Bionic
Reading

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak ispričao se zbog svoje izjave o prekvalifikaciji profesora koju je iznio u nedjeljnom intervjuu za N1 televiziju. Zanimljivo je to kako je istu tvrdnju o prekvalifikaciji profesora izrekla i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, no ona svoju izjavu još nije povukla

Vrdoljak je ispriku objavio na Facebooku jer je u intervjuu koji je dao za N1 kazao da se profesori koji neće imati posao mogu prekvalificirati u deficitarne struke, poput profesora informatike.

Na pitanje misli li pod time da profesor povijesti postane profesor informatike, Vrdoljak je odgovorio: 'Zašto ne? Mislite li da trebamo robovati ili ćemo se svi mijenjati u nekim svojim razvojnim i cjeloživotnim obrazovanjima da krenemo naprijed? Vidim rješenje ako se svi fokusiramo, i ti profesori, na djecu, a ne na sebe.'

Ova je izjava naišla na osudu javnosti, pa se Vrdoljak zbog nje promptno ispričao.

'Ispričavam se svima koje je moja nedavna izjava o mogućnosti prekvalifikacije profesora u projektu dualnog obrazovanja povrijedila i razljutila. Svi moji stavovi o obrazovanju uvijek su isticali profesore kao stup obrazovanja i zato je HNS upravo profesorima i znanstvenicima prepustio vođenje Ministarstva znanosti i obrazovanja i pratećih reformskih procesa.

  • +5
Ivan Vrdoljak i Blaženka Divjak Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Moja ilustracija prekvalifikacije nije bila primjerena. Međutim sasvim sigurno ta izjava nije imala namjeru obezvrijediti tuđe znanje i struku, nego jasno naglasiti da svaki reformski proces traži promjenu i prilagodbu svih nas koji smo u te procese uključeni. Isto tako, ako želimo prilagoditi obrazovanje potrebama tržišta rada i ako generalno želimo ići u korak s razvijenim zemljama, moramo otvarati širi dijalog i o osjetljivim pitanjima kao što su potrebe tržišta za pojedinim zanimanjima.

Argumentirana rasprava svih uključenih u ovu temu svakako je bolje rješenje nego zatvaranje očiju pred problemima koji se neće riješiti ako se pravimo da ih nema', napisao je Ivan Vrdoljak na Facebooku.

O prekvalifikacijama profesora koji predaju u strukovnim školama progovorila je u sinoćnjem Dnevniku HTV-a i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. No Divjak je je govorila o prekvalifikaciji unutar struke, no ne izvan nje kao Vrdoljak.

'U tom smislu imamo mehanizam zbrinjavanja tehnoloških viškova, ali isto tako očekujemo da se profesori prekvalificiraju kada je to potrebno i da svi učimo cjeloživotno. I ja kao ministrica i kao sveučilišna profesorica nikad ne prestajem učiti', rekla je.