šefica komisije na lampedusi

Von der Leyen: Treba pojačati nadzor Sredozemnog mora zbog migracija

17.09.2023 u 16:57

Bionic
Reading

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u nedjelju da treba pojačati pomorski i zračni nadzor Sredozemnog mora kako bi se spriječilo ilegalne migrante u njihovom naumu da stignu u Europsku uniju.

Naglasila je da bi se to moglo provesti kroz graničnu agenciju EU-a Frontex. Von der Leyen je to izjavila tijekom posjeta malenom talijanskom otoku Lampedusi kako bi iz prve ruke vidjela migracijsku krizu.

Tisuće ljudi stiglo je posljednjih dana iz sjeverne Afrike na taj otok, zbog čega je gradsko vijeće proglasilo izvanredno stanje. Von der Leyen je rekla da podupire ispitivanje opcija za proširenje postojećih pomorskih misija u Sredozemlju ili rad na novima.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni pozvala je na uspostavu europske misije koja bi zaustavila brodove s migrantima.

Ona smatra da je za rješenje trenutne situacije potrebno spriječiti brodove prije samog polaska.

"Jedini način da se ozbiljno pozabavimo problemom je zaustaviti ilegalne odlaske", rekla je Meloni.

Na cijeloj je Europskoj uniji da se nosi s tom situacijom, rekla je Meloni. Svi moraju slijediti isti cilj i raditi na ozbiljnim, kompleksnim i održivim rješenjima, dodala je.

Države EU-a još nisu usvojile sveobuhvatnu reformu europskog sustava azila, a države članice na vanjskim granicama EU-a žale se na nedostatak solidarnosti ostalih zemalja.

Zbog blizine tuniskog obalnog grada Sfaxa, Lampedusa je godinama jedna od glavnih destinacija za migrante koji ilegalno iz sjevern